За времето на ремонтите няма да се начисляват сметки за топла вода, уточняват от "Топлофикация София"

"Топлофикация София" започва от 15 юни редовните си летни ремонти на топлопреносната мрежа в 10 столични района, с които ще бъдат завършени окончателно обектите, планирани за рехабилитация през 2015 г. Непредвидени усложнения по време на строително-монтажните работи на места са довели до забавяне и удължаване на сроковете за изпълнение от миналата година и довършителните етапи са били отложени за следващото лято. Повечето от тези прехвърлени обекти се намират в кв. Лозенец, обясняват от дружеството.

"Сложната организация на движението в квартала, непредвидените аварии, необходимостта от извършването на допълнителни процедури по трасетата наложиха промяна в предварителните графици за извършването на ремонтните работи. Продължаването на ремонтите във време, когато гражданите се завръщаха от отпуски и започваше новата учебна година, щеше да създаде много допълнителни затруднения за всички. Затова беше взето решение рехабилитацията на планираните и започнати обекти да продължи и да приключи през лятото 2016 г.", обясняват от дружеството.

Програмата им до 2017 г. предвижда подмяна на близо 100 км топлопроводи, като намали броя на авариите.

Освен в кв. Лозенец, обекти, прехвърлени за довършване това лято, има още в "Младост", "Сердика", "Лагера", "Разсадника", "Красна поляна", "Надежда", "Хиподрума", "Овча купел-2" и "Красно село".

Допълнителна информация столичани могат да получат от колцентъра на телефон 0 700 11 111, откъдето пускат и автоматични съобщения относно сроковете на спиране на топлата вода в отделните квартали.

За времето на ремонтите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено на отделен ред в месечните сметки. Дружеството обаче напомня на своите клиенти да не източват вода от топлия кран във времето на ремонта, за да не натрупват излишни показания на водомера за топлата вода. 

Топлопроводите в София са изградени основно през 70-те и 80-те години, напомнят от "Топлофикация". Тръбите имат живот около 25 години, а при добра поддръжка той може да се удължи до около 30 години. Според техническите изисквания ежегодно трябва да бъдат подменяни около 30 км от топлопроводите. Именно остарелите тръби са причината за честите аварии в системата.

Графиците за ремонтите, планирани в рамките на шнвестиционната и ремонтна програма за 2016 г., ще бъдат обявени допълнително на столичани и също ще бъдат публикувани на toplo.bg и във "Фейсбук" профила на "Топлофикация София" ЕАД.

Източник: "Топлофикация София"