Реформаторския блок предлагат законови промени, които ще освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху хранителните продукти, които се даряват

Всяка година големите вериги магазини в България изхвърлят над 670 хил. тона хранителни продукти. Това коментира пред Би Ти Ви депутатът от Реформаторския блок Петър Славов

Основната причина за толкова масовото изхвърляне на храна е, че за фирмите е икономически по-изгодно да изхвърлят храна, отколкото да я даряват.

В тази връзка от Реформаторския блок предлагат законови промени, които ще освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху хранителните продукти, които се даряват, ако остава поне още месец до изтичането на срока на годност.

Според Цанка Миланова от Българската хранителна банка срокът до изтичане на годността трябва да е по-кратък за някои продукти. Тя уточни, че и в момента хранителната банка получава дарения от веригите и успява да разпредели около 270 хил. тона хранителни продукти годишно.

Виж още: Франция забрани на супермаркетите да изхвърлят храна​

Миланова напомни, че има хора, които чакат до кофите за боклук, където изхвърлят храна магазините, за да я вземат от кофите.

Людмил Каравасилев, мениджър "Корпоративни комуникации" в една от големите вериги обяви, че и сега даряват храни, но като пилотен проект и биха дарявали повече, ако имат стимули. Той призна, че от икономическа гледна точка за фирмата е по-изгодно да изхвърля.

Проблемът с изхвърлянето на храна е глобален. Според ООН ако този проблем бъде решен, до голяма степен ще намерим и решение на проблема с глада по света.

Виж още: Великобритания изхвърля годишно храна за 27 млрд. долара​

Източник: Би Ти Ви