Симпатизанти на президента Мадуро влязоха със сила в парламента в Каракас, където държаха депутатите повече от девет часа

Напрежение и насилие във Венецуела, след като гневна тълпа нахлу в сградата на парламента в Каракас. Няколко депутати и журналисти са били ранени.

Стотина привърженици на правителството влязоха със сила в Националното събрание - единствената контролирана от опозицията институция във Венецуела - навръх националния празник, Деня на независимостта, 5 юли. Те опитали да се саморазправят с депутатите на опозицията. 

Телевизионни канали показаха аматьорски кадри на депутати с разбити глави.

В последните три месеца Венецуела е обхваната от масови протести срещу Николас Мадуро. 90 души бяха убити при сблъсъци между протестиращи и полиция. 

Блокадата на парламента продължи цели девет часа, като привържениците на социалистическото правителство раниха общо седем депутати.

Народните представители бяха евакуирани от представители на силите за сигурност едва след няколко неуспешни опита, които демонстрантите провалиха, взривявайки звукови гранати.

Президентът социалист Николас Мадуро отрече да е замесен в атаката. Инцидентът бе осъден строго от САЩ и от регионалната организация Меркосур.

Въпреки че минималната работна заплата в страната продължава да расте, oт нaчaлoтo нa гoдинaтa инфлaциятa в cтpaнaтa вeчe пoдминa 720%, пo дaнни нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ). Последното повишение с 50% в минималната заплата бе обявено от президента Мадуро миналата неделя, като това е третото подобно действие за правителството в страната от началото на годината. 

Πoвишeниeтo нa цeнитe нa xpaнитe, лeĸapcтвaтa и дpyги cтoĸи oт пъpвa нeoбxoдимocт oбaчe e фaĸт пoчти вceĸиднeвнo.