Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание най-късно до средата на ноември

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров ще поиска заради наказателни производства имунитетите на осем депутати от 43-тото Народно събрание и поне на един евродепутат, пише "Правен свят". Исканията за снемане на имунитетите ще бъдат внесени в Народното събрание накуп и най-късно до средата на ноември.

Разследвани в Народното събрание

Само две от общо осемте парламентарно представени политически сили нямат в редиците си депутати с повдигнати наказателни производства. В четири от групите има по един разследван народен представител, а в други две – по двама.

Все още не са ясни всички засегнати депутати, но все пак двама вече са известни. Единият е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, срещу когото има дело за хулиганство и лека телесна повреда на полицай заради скандала от полета София - Варна. Вторият е Цветан Цветанов, срещу когото има три висящи съдебни производства.

Виж още: Цветанов поискал прокуратурата да му снеме депутатския имунитет

Искания за имунитета на евродепутати

Освен за депутати в 43-тото НС, до средата на ноември ще бъдат готови и исканията на главния прокурор за снемане на имунитети на няколко евродепутати, като засега е ясно само, че Сергей Станишев ще е сред тях. Той беше обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.