Понастоящем Бокова е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО

Правителството на Пламен Орешарски е издигнало кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Предложението е направено от външния министър Кристиан Вигенин, съобщи "Фокус". 

Решението на Министерския съвет все още не е обявено публично. Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание по предложение на Съвета за сигурност.

Ирина Бокова е родена през 1952 г. Дъщеря е на активния функционер на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. "Работническо дело") и сестра на Филип Боков - ексначалник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев и настоящ посланик в Словения. 

Завършила е гимназия с преподаване на английски език в София и "Международни отношения" в Москва, специализирала е в Харвард, САЩ. Работила е в Министерството на външните работи и в постоянното представителство на България в ООН в Ню Йорк (1977-82 г.).

След 1989 г. е била народен представител от БСП, зам.-министър и министър на външните работи в правителството на Жан Виденов (1996-1997), кандидат за вицепрезидент на БСП в тандем с Иван Маразов (1996).

От 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО. Член е на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО от 2007 г. и е вицепрезидент на групата на посланиците франкофони при организацията.

Говори свободно английски, испански, френски и руски. Омъжена е, има две деца.

Агенция "Франс прес" я описва като "член на Българска социалистическа партия" и "убедена европейка".