Очаква се догодина на българския пазар да има бум в предлагането на стари коли от Германия

Германските власти възнамеряват да ограничат движението на автомобили, оборудвани с остарели дизелови двигатели. Очаква се решението да бъде взето до края на годината, съобщава онлайн изданието на германското седмично списание Focus.

Идеята е подобна забрана да стимулира покупката на електромобили. Мерките ще засегнат превозните средства, оборудвани с двигатели, отговарящи на стандарти по-ниски от Euro-5.

Така в Германия би трябвало да останат само автомобили, чиито агрегати изразходват не повече от 80 грама азотен диоксид на 100 км. Този стандарт е задължителен за всички дизелови двигатели, произведени след 2015 г.

В момента в Германия се продават близо 3 млн. нови автомобили годишно, като половината от тях са с дизелови мотори. Според проучванията обаче едва 1/3 от немските дизелови коли по пътищата на страната отговарят на стандарта Euro-6.

Виж още: Хамбург се отказва от автомобилите до 20 години

Отделяните от дизеловите двигатели фини частици и азотни оксиди са причина за около 10 хил. смъртни случая годишно в Германия.

Според специалисти това означава, че в страната ни ще има бум в предлагането на стари дизелови автомобили, внос от Германия. 

Източник: Focus.de