Кабинет на малцинството ще има, разговорите ще се водят с всяка политическа партия, спечелила място в парламента, уточника от ръководството на партията

Като най-голяма политическа сила в момента, въпреки с недостатъчно мнозинство за самостоятелно правителство, решаваме, че трябва да изпълним своята отговорност към избирателите и да се опитаме да съставим следващия кабинет. Съзнаваме, че това ще бъде кабинет на малцинството и това е най-големият компромис, който ние правим като политическа сила, обясни Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.

Мандатът не е самоцел

Ние ще бъдем изключително ясни и няма да правим компромис с една единствена цел - на всяка цена да участваме в управлението, защото ние не смятаме, че трябва да предадем избирателите на политическа партия ГЕРБ, които са ни възложили да водим този мандат за съставяне на правителство като сме първа политическа сила и сме най-голямата парламентарно представена партия в българския парламент, заяви Цветан Цветанов.

От ГЕРБ заявиха също, че ако има извиване на ръце, ще има нови предсрочни избори през пролетта на следващата година.

Без БСП и ДПС

В този случай това означава, че според изборните резултати разговори ще се водят и с БСП, и с ДПС, информира БНР. Но разговори ще се водят за подкрепа на политики, защото от ГЕРБ казаха, че няма да се коалират с БСП и ДПС. Условията, които поставят ГЕРБ обаче, са при разговорите да се не поставят условия за това кой какъв трябва да става или не трябва да става, обясни Цветан Цветанов. 

Виж още: Проф: Михаил Константинов: Българският народ си направи жестока шега със своите политици

Без големи компромиси

Големият трябва да прави по-малко компромиси, а границата на компромисите е да не се превърнеш в голям компромис, уточняват от ГЕРБ. Те искат и прозрачни преговори, а всички участници трябва да изчистят своите намерения, преди да започнат разговорите с първата спечелила политическа сила на тези избори.

Условията на Реформаторския блок

Логично би било да се започне от Реформаторския блок, но това няма да се случи, каза Румяна Бъчварова. Причината е, че Реформаторският блок е поставил условието кой ще бъде премиер. Когато дойде техният ред, тогава сме готови да чуем и техните условия, каза още Бъчварова. Единственият компромис, който ГЕРБ ще направи, е да направят кабинет на малцинството, уточни Бъчварова.

Виж още: Проф. Георги Близнашки: Страната се нуждае от силно правителство