Партията поиска оставката на д-р Цвета Авджиева заради "липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението" за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в "Младост 1"

Кметът на район "Младост" д-р Цвета Авджиева да подаде оставка заради липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в "Младост 1", поиска Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

За това информира столичният кмет Йорданка Фандъкова, като уточнява, че е запознала Бойко Борисов с конкретния случай, а партийният орган е приел решението им да поискат оттегляне на районния кмет от поста, на който е избрана като кандидат на ГЕРБ.

Протести заради застрояването имаше още в края на юли, когато жителите на квартала събраха няколкостотин подписа и изразиха опасенията си, че децата няма да има къде да играят. Върху зелените площи трябваше да бъде построено общежитие за работници, припомня БНТ.

"Притеснението ни затова е, че хора с по-нисък социален статут ще живеят в квартала, където има много деца. И обикновено това означава повишаване на престъпност и естествено това за никого няма да е по-приятно", коментираха протестиращи. Според тях не е било налице и регламентираното в Закона за устройство на територията отстояние, необходимо за построяването на такава сграда.

Тогава Цвета Авджиева обясни, че строителството е законно, мястото е частен имот и не може да обещае, че ще спре строителството, тъй като няма такива правомощия. Поетият от нея ангажимент бе временно да задържи изпълнението на дейностите, като се очакваше и проверка от националния строителен контрол.

"В момента по моя заповед тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам. Строителството на мястото е спряно. Моят личен ангажимент към гражданите от "Младост 1", с които се срещнах, е да намерим трайно решение за запазване на детската площадка и зеленото пространство", уверява днес Фандъкова.

Районният кмет се съобрази с позицията на партията и подаде оставка, но коментира, че е е била притисната. Тя бе категорична, че е спазвала закона и подробния устройствен план на "Младост", одобрен с решения на Столичния общински съвет (СОС) през юли 2009 г.

Д-р Авджиева заемаше поста от 2011 г., а на местните избори през ноември м.г. беше избрана за нов мандат. Сега от ръководството на партията констатират, че от нейна страна "има действия, които са недопустими", и тя "следва да поеме отговорност за своите решения в името на развитието на района и спокойствието на жителите на "Младост".

На главния архитект Здравко Здравков е възложено да провери всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на жилищния район.

През последните години метрото обхвана всички части от района с нови 4,5 км, стигащи до Бизнеспарка. Основно ремонтирани бяха бул. "Александър Малинов", "Цариградско шосе" и Южната дъга, бяха подменени автобусите по основни линии на градския транспорт, които обслужват района.

В "Младост" са построени две нови сгради на детски градини, изградени са спортна зала в 81-во СОУ, две детски площадки и фитнес на открито. Реновирани са 31 площадки на детски градини и спортните площадки в четири училища, а основно ремонтирани са три физкултурни салона, отчита Фандъкова.

Миналата година със спомоществователството на граждани и дарители в района беше открит и православният храм "Рождество Христово".