Ще бъдат заложени и програмни приоритети, които "Патриотичният фронт" и АБВ евентуално да подкрепят, без да участват в кабинета, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ, цитирана от БНР

От страна на ГЕРБ в срещата участваха Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, присъстваха всички лидери на реформаторите – Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев и четирима представители на "Патриотичния фронт" начело с Валери Симеонов. Срещата беше по покана на ГЕРБ, а за нея настояваха от РБ. 

Реформаторско мнозинство

Според Радан Кънев от Реформаторския блок, става дума за образуване на реформаторско мнозинство в Народното събрание и целта е до края на следващата седмица да бъде съставено ново правителство.

Обсъждахме възможността за подписване на политическо споразумение за реформаторско мнозинство в следващото Народно събрание, което да застане зад обща правителствена програма, каза говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев след края на консултациите между ГЕРБ, Реформаторския блок/ и "Патриотичния фронт" за съставяне на правителство.

Има възможност за подписване на такова споразумение, като това може да стане след като е готова програмата. След подписване на споразумение и уточняване на мнозинството, много бързо би следвало да се стигне до проект за правителство на България, който да бъде подкрепен от това мнозинство, а възможно е и от други политически сили, които не участват в него, добави той.

Кънев уточни: ГЕРБ и Реформаторският блок ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и около нея ще структурираме политическо мнозинство. След това ще бъде предложена структура и състав на правителство. Поставихме си срокове, но предпочитам да не ги коментираме. Достатъчно кратки и стегнати оперативни срокове. Правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно.

Политическата формула на правителството

Румяна Бъчварова от ГЕРБ обяви: Приключихме днешните преговори. Разисквахме политическата формула на следващото правителство. Наша твърда позиция е, че ние сме готови да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва общи приоритети, политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет. Това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети, за които търсим по-широка политическа подкрепа. 

Поканата към "Патриотичния фронт" е да видим тяхното разбиране за тази предложена формула и за възможността те да подкрепят програма на следващото правителство без да участват в него. Имаме общи виждания по този въпрос, но нямаме позиции, които очакваме да получим, след като представим готовия документ. Разширяването на формата на подкрепа ще представяме на други политически сили.

Компромис между предизборните програми на ГЕРБ и РБ

По отношение на вчерашното изявление на председателя на ЕНП, че подкрепата от "Патриотичния фронт" не е уместна, Томислав Дончев коментира така: Разработва се програмата, която трябва да е максималната доза компромис между предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок. 

Има четири или пет страни, които подлежат на изчистване и това ще се случи в следващите няколко дни. В този формат, при определени условия, бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи, които ще фигурират в общата програма. 

На второ място има политически сили, които са заявили подкрепа за кабинет, въпреки това, някой от тях и конкретно ДПС - ние не можем да приемем подкрепата. Имаме срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представим окончателния текст на програмата и ако имаме категорична заявка от тяхна страна, че те биха се подписали под всички цели и принципи от програмата – това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета.

Без "Патриотичния фронт"

Съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов напусна тристранната с среща с ГЕРБ и Реформаторския блок малко преди тя да приключи. Той заяви, че нищо ново не се е случило и те няма да участват в коалиционно правителство. "Патриотичният фронт" продължава да държи на сближаване на позициите си по управленската програма.

Ние сме декларирали неведнъж, че сме за съгласуване на програми и оттам нататък да се съставя каквото си ще правителство, въпросът е то да изпълнява тази съгласувана програма, чието изпълнение ние много внимателно ще следим.