Така без допълнително обсъждане депутатите излизат във ваканция

Така дългата предизборна ваканция на народните представители вече е факт, след като те така и не успяха да се съберат за извънредното заседание на Народното събрание. Въпреки призива на изпълняващия длъжността председател на НС Димитър Главчев за извънредно заседание, на което да се реши дали действително такава ваканция ще има, кворум не се събра на нито един от трите опита.

На практика депутатите на ГЕРБ и ПФ блокираха заседанието с отказа си да се регистрират и на трите пъти. На първия опит те бяха в залата, но не се регистрираха, на втория и третия дори не бяха в Пленарна зала. 

Така следващото заседание на парламента е предвидено да се проведе на 9 ноември. Работата на праламентарните комисии продължава обаче. Това е и основният довод на депутатите от ГЕРБ, че не бягат от работата си.

В началото се регистрираха 91 депутати. Главчев даде 20-минутна почивка - за да може да се съберат повече депутати. В залата се чуваха викове "Оставка".

Виж още: Предизборно депутатите си гласуваха почти месец ваканция

При втория опит 96 народни представители се регистрираха, но това отново не бе достатъчно, за да започне работата на Парламента. Главчев даде втора почивка, а след нея присъстващите депутати отново се оказаха малко за провеждане на заседание.

На днешното заседание трябваше да се обсъди спорната "ваканция" на депутатите до изборите, както и споразумението за икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС. Третата точка от графика на НС за днес беше парламентарен контрол с включени въпроси към Томислав Дончев, Вежди Рашидов, Даниел Митов, Ивелина Василева, Божидар Лукарски, Петър Москов, Владислав Горанов и Зорница Русинова.

Източник: Агенция "Фокус"