330 участници в местните избори не са представили отчети пред Сметната палата

Най-много пари по местните избори за кампании са дали ГЕРБ и ДПС. Това става ясно от финансовите отчети, публикувани от Сметната палата, пише News.bg.

Разходи по партии

И двете партии са използвали средствата си от държавната субсидия, като ГЕРБ са похарчили близо 3,5 млн. лв., а ДПС пък са дали малко под 3 млн. лв. И двете партии не са разчитали на дарители.

Малко над 1 млн. лв. пък са похарчили БСП за предизборни кампаниии за местния вот, като те имат много дарители. 

Около 500 хил. лв. е струвала общо кампанията на партиите от Патриотичния фронт, а Реформаторският блок е дал малко по-малко от 280 хил. лв. АБВ са похарчили 370 хил. лв. за кампанията си за местния вот, а на "Атака" местните избори са стрували 32 хил. лв.

Общо 52 политически партии, 3 коалиции от партии, 198 местни коалиции и 49 инициативни комитета по предварителни данни са декларирали в отчетите си приходи и разходи над прага и ще бъдат обект на одит от Сметната палата.

Виж още: Резултатите от изборите за местна власт

Ще бъде извършен одит за съответствие на участниците в местните избори на 25 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв. 330 участници в местните избори не са представили отчети пред Сметната палата, съобщават от институцията, за сметка на 693 участника в изборите с представени очтети.

Кой не си е представил отчетите

Сметната палата е публикувала отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври.

В тях са участвали общо 71 са политическите партии, като три от тях не са подали отчети - Движение "Инициатива за Ботевградска община", "Новите лидери" и "Солидарност".Отчетите си са подали и трите коалиции от партии, участващи в изборите - "Радикална левица", "Народен съюз" и "Реформаторски блок".

В изборите са участвали и общо 419 са местните коалиции. От тях очетите си не са подали 61. От 530 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 264, а 266 инициативни комитета не са представили отчети, поясняват още от Сметната палата.

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс. Той е достъпен през интернет страницата на Сметната палата. Глоба от 2000 до 10 хил. лв. ще бъде наложена на тези, които не са представили отчета си.

Източник: News.bg