Европейският механизъм за стабилност се отказа от наскоро обявения пакет за облекчаване на дълга на южната ни съседка заради обявените от Ципрас коледни бонуси за пенсионерите

Неприятен обрат на преговорите между Гърция и международните кредитори, след катов сряда Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) се отказа от наскоро обявения пакет за облекчаване на дълга на южната ни съседка. 

Това бе остър отговор на плана на гръцкото правителството да даде еднократна помощ на пенсионерите с ниски доходи и да запази отстъпката за ДДС, за източните Егейски острови, за която се беше съгласило да премахне като част от ангажиментите по финансовата помощ. 

Като контра на действията на ЕМС премиерът Алексис Ципрас призова за поименно гласуване в парламента на оповестените от него мерки миналата седмица в телевизионно обръщение. Целта му е придържане към предизборното обещание за подновяване на Коледните бонуси, премахнати от международните кредитори. 

Така гръцкото правителство отпусна предпразнично 617 млн. евро за коледни бонуси за пенсионерите. 

Това обаче бе посрещнато "на нож" от опозицията. Според "Нова демокрация" Ципрас опитва да измами пенсионерите. Комунистите пък смятат, че управляващите се подиграват, раздавайки "трохи".

Освен коледните бонуси за пенсионерите, Ципрас се закани да спре и предвиденото увеличение на ДДС за островите, приютили бежанци, като по този начин опитва да подготви почвата за евентуални предсрочни избори, пишат гръцките вестници.

Според социологическите проучвания партията "Нова демокрация" има солидна преднина пред управляващата "Сириза", а партиите в Гърция се настройват за предсрочни избори. 
 

Източник: в. "Сега"