В замяна искат преструктуриране на държавния дълг и 53 млрд. евро

Гърция се съгласи с всички искания на кредиторите, но в замяна на 53 млрд. евро. Това става ясно от изпратената 2 часа преди крайния срок оферта от гръцкото правителство към останалите страни от еврозоната.

Всички искания на кредиторите

Предложението на правителството на Ципрас включва мерки като увеличаване на данъците, пенсионна реформа, приватизация на ключови обекти, увеличаване на данък добавена стойност и орязване на разходите на държавата като цяло, съобщава Асошиейтед прес.

Предложенията за реформи включват цел за първичния излишък от 1% през 2015 г. и 2% през 2016 г. Предвижда се също ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г., предава Ройтерс.

Гръцкото правителство е заложило и на увеличаване на данъкците върху луксозните имущества, увеличаване на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите.

Виж още: Неясна съдба за четири гръцки банки

В замяна

В замяна от Атина искат над 53 млрд., които да използва за плащанията по задълженията си в момента. Както и преструктуриране на огромния държавен дълг. Днес гръцкият парламент трябва да гласува предложението на кабинета. В събота то ще бъде обсъдено от финансовите министри на Еврозоната.

Ако двете страни са доволни, би трябвало в неделя лидерите на всички 28 страни от Европейския съюз да получат финалния вариант на сделката.

Източник: Асошиейтед прес, Ройтерс