Някои супермаркети съсипват старата храната с белина, за да не могат бездомници и бедни хора да я използват

С единодушно решение френският парламент забрани на хранителните вериги да изхвърлят годни хранителни продукти. Сега вече те са задължени да даряват за консумация на хора или животни всичко, което досега те изхвърляха.

Решението забранява практиката, която повечето вериги бяха възприели, да съсипват непродадената си храна преднамерено, за да не могат бездомници да намерят годни продукти в контейнерите за боклук.

Белина в храната

"Скандално е, че получаваме информация за супермаркети, които изливат белина в контейнери с храна, годна за консумация", казва бившият министър на храните Жилам Гаро, по чието предложение беше гласувана забраната.

Мярката е в следствие на на решение от началото на годината, което наложи по-стриктен контрол за сроковете на годност на дълготрайни стоки като ориз и паста. Самото унищожаване на годна храна пък предизвика гневни реакции от страна на активисти.

Така до юли 2016 г. всички магазините с площ над 400 квадратни метра са длъжни да подпишат договори с благотворителни организации, които позволяват на техни представители да събират и пренасочват хранителни запаси. Неспазването на закона може да донесе на собствениците глоба от 75 хил. евро или две години затвор.

Борба за храната

Досега много френски медии са правили вече репортажи за бедни семейства, студенти, безработни или бездомни хора, които си набавят годна за ядене храна от боклука на големите супермаркети. Въпреки това някои от веригите изсипват белина в храната, за да не идват хора, които да си вземат оттам продукти. Други пък изхвърлят боклука си в заключени складове.

От друга страна някои хора, които си набавят по този начин храна са били вече арестувани от полицията за кражба. Така например през 2011 г. баща на 6 деца, работещ за минималната за Франция заплата, за малко да изгуби работата си, след като негов колега подал сигнал, че го видял да взима плодове с изтекъл срок на годност от боклука на супермаркет.

По неофициални данни хранителните отпадъци във Франция са между 20 и 30 килограма на човек годишно. В парично изражение това се равнява на изумителните 20 млрд. евро. Новият френски закон е крачка напред в продължаващата инициатива за свиването на хранителните отпадъци в страната наполовина.

Според ООН решаването на проблема с изхвърляната храна е ключова мярка за справяне със световния глад и увеличаващото се население на планетата.

Източник: theplaidzebra.com, "Гардиън"