Френските власти подготвят закон, който да се бори с пропагандирането на анорексията

Френското правителство е подело действия за борба с анорексията. Там се подготвя нов закон, който да забранява на подиума и по рекламните пана да се качват прекалено слаби модели, пише британският в. "Гардиън".

Здрави модели, иначе глоба и затвор

В парламента вече тече обсъждането на новия закон. Той предвижда агенции или модни къщи, които наемат такива момичета, ще бъдат глобявани, а агентите им са заплашени с до шест месеца затвор, ако законът бъде одобрен от парламента. Глобите започват от 75 хил. евро.

Момичетата ще трябва да представят медицинско свидетелство, че имат Индекс на телесната маса (BMI) най-малко 18, за да получат работа. За жена с височина 1,75 м това се равнява на тегло най-малко 55 килограма.

Глоби и за възхваляването на анорексията

Друга част от закона предвижда и налагането на глоби за всякакви публични послания, стимулиращи крайности в отслабването и по-специално - интернет сайтове, защитаващи анорексията и възхваляващи нездравословен начин на живот.

По този начин Франция е на път да се присъедини към Испания, Италия и Израел, където вече са взели подобни ограничителни мерки.

В САЩ Съветът на модните дизайнери вече е издавал неколкократно "упътвания" за модната индустрия и външния вид на моделите.

Виж още: Край на кльощавите модели

Източник: "Гардиън"