Френско-швейцарският циментов концерн LafargeHolcim е разследван за това, че е плащал за "спокойствие" на джихадистите

Френските власти започнаха разследване по отношение на френско-швейцарския циментов концерн LafargeHolcim по подозрение, че е финансирал терористична дейност в Сирия и по този начин е създал заплаха за живота на невинни хора.

Делото се води от трима следователи, единият от тях е специалист в борбата с тероризма, а другите двама – във финансовите престъпления. Говорител на LafargeHolcim, най-голямата в света компания в областта на производството на цимент и строителни материали, се въздържа от коментар, пише в. "Сега".

През януари компанията се оказа в центъра на скандал, след като вестник "Монд" съобщи, че тя е давала пари на терористични групировки, включително и на "Ислямска държава". Филиалът на френската компания в Сирия е установил контакт с бойците на ИД през 2013 и 2014 г., за да осигури работата на своя циментов завод в североизточна Сирия. Работата на завода е спряла на 19 септември 2014 г.

Френското министерство на икономиката се обърна към прокуратурата, за да се установи дали компанията е влязла в сговор с ИД. Едновременно с това жалба подаде и френската Асоциация за защита на правата на пострадалите от икономически престъпления.

LafargeHolcim, чиято централа се намира в Париж, заяви, че нейният сирийски клон е плащал на трети лица, за да се договорят с въоръжените групировки.

Ръководството на концерна твърди, че това е било направено с цел да се осигури безопасността на служителите на завода и че крайните получатели на парите са неизвестни.

Източник: в. "Сега"