Кой е Фийон и какво обещава на французите, ако го изберат

Бившият френски премиер Франсоа Фийон победи във втория тур в първичните избори на десницата, събирайки 67% от подадените гласове. 

Опонентът му - бившият премиер и настоящ кмет на Бордо Ален Жупе, заяви, че ще подкрепя съпартиеца си в кампанията му за президентските избори в края на април и началото на май 2017 г.

Триумфът на Фийон

АФП нарече резултата от вчерашното гласуване в лагера на десноцентристите "триумф за Фийон". Бившият президент Никола Саркози, който в ранния етап на изборния маратон зае трето място и се оттегли от политиката, го поздрави за победата и призова "Републиканците" да се обединят около единния кандидат на партията. Подкрепа за Фийон обеща и Жупе.

Фийон изненадващо излезе начело още в първия тур на първичните избори, измествайки и Саркози, и Жупе. Триумфът му се приема за неочакван, тъй като социолозите му предвещаваха третото място. Въпреки това с последна силна седмица от кампанията и победа в последния предизборен дебат, той успя да вземе първия тур. За втория вече настроенията ясно показваха, че именно той ще е официалният кандидат за президент на десницата във Франция.

Франция желае истината, Франция желае действия, заяви Фийон в първото си изявление снощи, вече в ролята на кандидат-президент за вота догодина. Той увери, че ще протегне ръка към всеки, който иска да служи на страната.

"Подходът ми беше разбран: Франция не може да понесе своя спад. Тя желае истината и действия - заяви Фийон пред привърженици в предизборния си щаб, цитиран от "Ройтерс". - Ще поема необичайно предизвикателство за Франция: ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера ѝ."

Според специалистите победата на Фийон се дължи до голяма степен на това, че в очите на избирателите той въплъщава традиционните ценности на десноцентристите. Известна е неговата привързаност към наследството на историческия лидер на страната - генерал Де Гол, строителя на силна и независима Франция.

Настроенията на мълчаливото мнозинство вдясно

"Фийон по-добре от опонентите си успя да улови настроенията на "мълчаливото мнозинство". Той символизира онази промяна, която желае обществото", посочва руската агенция ТАСС.

С почти 35-годишна кариера в политиката, той се отличава от разбиранията на десницата за значителна роля на държавата и обещава радикални реформи в духа на Маргарет Тачър - съкращаване на данъци, намаляване на публичните разходи, свиване броя на служителите в публичния сектор и ограничаване властта на профсъюзите.

Гръбнакът в предизборната кампания на Фийон е искането за съкращаване на бюджетните разходи в солидни мащаби, с които съперниците му не смеят да се ангажират. Това идва в момент, когато Франция е страната с едни от най-високите държавни разходи в Европа.

Фийон казва, че за пет години планира да съкрати общо 500 хил. щатни длъжности в държавния сектор. Това предложение бе отхвърлено като неправдоподобно от Саркози и Жупе, но опонентът им твърди, че планът му за икономии е изпълним, ако хората на държавна заплата работят по 39 часа седмично вместо сегашните 35 или по-малко.

За популярността му допринесе излязлата през есента негова книга "На борба срещу ислямския тоталитаризъм". В нея той остро критикува сегашното правителство в Париж за подхода му в борбата с ислямския тероризъм, който отне живота на повече 230 души в страната само за 18 месеца. Тезите в нея напомнят тезите на Самюел Хънтигтън в книгата му от 90-те "Сблъсъкът на цивилизациите". Фийон предупреждава, че "кървавата инвазия на ислямизма във всекидневието ни може да е предвестинк на трета световна война".

Очакванията са, че на президентските избори Фийон ще се изправи срещу лидерката на националистите Марин льо Пен и срещу кандидат на левицата. Към момента вляво с най-големи шансове е бившият финансов министър Еманюел Макрон - но разликите му в социологическите проучвания спрямо настоящия президент Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс са малки. 

Социалистите правят вътрешнопартийните си избори през януари, а списъкът с претендентите трябва да бъде готов до 15 декември. Сегашният държавен глава Оланд още не е обявил дали ще се кандидатира.

Любопитно за Франсоа Фийон

62-годишният юрист е израснал в Западна Франция, в католическо семейство на нотариус и учителка по история. На 27 години става кмет на Сабле и започва политическа кариера, която през 2007 г. го извежда до премиерския пост при президента Саркози.

Преди това, през 2002-2012 г., е бил министър на труда и социалната политика, на образованието и науката, на околната среда, устойчивото развитие и транспорта. През 90-те също е бил член на кабинета, като при премиера Ален Жупе оглавява министерството на съобщенията и информационните технологии.

Баща е на пет деца и живее с тях и съпругата си Пенелопе (родом от Уелс) в замък от XII век. Автомобилните състезания са неговото хоби, което преди време му осигури участие във френското "Топ гиър", припомня Си Ен Ен.

Противник е на еднополовите бракове и поддръжник на забраната жените да носят буркини по френските плажове.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 23 април.

Източник: АФП, "Дневник", в. "Сега", "Дарик", Си Ен Ен