България е все по-привлекателна дестинация за гръцкия бизнес

Сблъскали се с кризата у дома, най-малко 11 хил. компании от Гърция намериха убежище в съседна България - най-бедният член на Европейския съюз, пише в свой материал Франс прес.

"Тук имаме стабилност - надеждни данъци, стабилно законодателство и позитивна среда", казва Йоанис Политис, мениджър на гръцката компания за хигиенни продукти, която откри своя фабрика в северния български град Русе преди 10 години.

Близо 120 големи гръцки компании са се установили в България през първото десетилетие на новия век, в области като продажбите на дребно, дистрибуцията на гориво, строителството и недвижимите имоти, подчертва медията.

И ако гръцката криза сложи край на мигрирането на големия бизнес през 2009 г. сега все повече малки и средни компании, особено такива, които търгуват с Европа, Балканите и Русия, продължават придвижването си към България, за да се възползват от ниските данъци.

Гърците, които предпочитат България

Костас Михаили напуска Атина през 2014 г. и отваря пекарна в София. Той вече има планове да разширява своя бизнес.

"Не мисля, че ситуацията в Гърция ще повлияе на това", казва той с усмивка.

Неговият сънародник Панайотис Дувос се решава на преместването през 2011 г.

"България ми даде възможност за оцеляване, което е трудно в Гърция в днешно време", казва Дувос сред щандовете с бутилки зехтин и купчините сирене халуми, които той продава в своя деликатесен магазин в центъра на София.

Виж още: "Блумбърг": Инвеститорите от Гърция ще бягат в България

"Почти невъзможно е да ръководиш бизнес в Гърция, компаниите изчезват до месец, два, три, тъй като данъците и лихвените проценти (на банките) са много високи", допълва той.

Гъркът, който е на 46 години, иска да отвори магазини и в черноморските градове Варна и Бургас.

Въпреки това хаосът в Атина все още заплашва неговата прехрана. "Всички мои снабдители са гърци и се страхувам, че те няма да са способни да произвеждат и да продължават да правят доставки за магазина", допълва той. "заради капиталовия контрол, който е в сила, те не могат да теглят пари за транспортиране и гориво. Сега със сигурност е по-сигурно човек да държи парите си тук", казва още търговецът.

България като бизнес рай

Много компании, ориентирани към износ, са открили България като бизнес рай преди повече от две десетилетия.

Работещ основно със западни компании, Кирякос Фотинос мести бизнеса си с дрехи в България през 1996 г. той казва, че е бил "много по-тежко ударен от икономическата криза в Европа през последните пет години" и китайския дъмпинг, отколкото от скорошните събития в неговата родна страна.

Компанията, която също има фабрика и край Атина, има годишен оборот от 50 млн. евро и е отбелязала 30% растеж през последните пет години благодарение на факта, че изнася за Западна Европа, а не обратно към Гърция.

Виж още: България в гръцката криза - как ще повлияе върху нас

Кризата в Атина също така ускори и напускането на гръцки капитали към България.

"За шест години гръцките компании са инвестирали 4,5 до 5 млрд. евро в българската икономика", казва Красен Станчев от базирания в София Институт за пазарна икономика.

В същото време между 50 хил. и 60 хил. гърци са открили банкови сметки в български банки за същия период, допълва той.

Източник: АФП