Награденият в Дубай "Адиос, Кармен" и фотоизложбата "Цветове от Мароко" откриват 7-ото издание на кинофестивала "София MENAR"

10-годишният Амар, който живее при сприхавия си чичо на село, в северната част на Мароко, напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Момчето обаче открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредителка в местното кино. Тя му разкрива непознат за него свят, към който Амар често ще се обръща...

Това е сюжетът на мароканския филм "Адиос, Кармен", с който в столичния Дом на киното започва 7-ия форум на киното от Близкия изток и Северна Африка - MENAR (menarfest.com, 15 януари-1 февруари).

Лично посланикът на Кралство Мароко у нас Латифа Ахарбаш открива фестивала и представя филма пред българските зрители.

Дебютът на режисьора Мохамед Амин Бенамрауи има в актива си награда от журито на най-престижния близкоизточен фестивал, в Дубай. Освен това е селектиран за участие на фестивала в Малмьо, Швеция, който е специализиран за арабско кино и е най-мащабният по рода си в Европа.

Преди прожекцията в Дома на киното се открива фотоизложбата на Александър Димитров "Цветове от Мароко".

Средствата от продажбата на снимките са предназначени за благородна кауза - фондацията за подпомагане на страдащите от множествена склероза "МС Общество България".

Sofia MENAR 2015 тече в Дома на киното, Евро синема, Културен център G8, Чешкия център, Института "Сервантес" и Dada Cultural Bar. Програмата включва над 60 премиерни заглавия - игрални, документални и късометражни филми.

Фестивалът се организира от сдружение "Позор" със съдействието на посолствата на Алжир, Египет, Индонезия, Иран, Ливан, Мароко, държавата Палестина.

Акцент в тазгодишното издание е и независимото иранско кино, представено с шест от най-награждаваните филми за последните две години, сред които  "Риба и котка" на Шахрам Мокри, отличен с наградата "Хоризонти" от фестивала във Венеция.

"Последната стъпка" на семейния тандем Али Мозафа и Лейла Хатами има приз за най-добра актриса и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Карлови Вари, а през есента дебютният "Мелбърн" на Нима Джавиди спечели най-високото отличие от фестивала в Египет - "Златна пирамида".

В главните роли са звездите на иранското кино Пейман Моади (със "Сребърна мечка" от Берлинале за "Раздяла") и Негар Джавахерян ("Злато и мед", който й носи приза "Кристален симург" от националния фестивал в Техеран).