Наистина ли закуската трябва да е най-важното хранене за деня и ще напълнеем ли, ако редовно я пропускаме?

Освен, че септември е известен с края на лятото и началото на учебната година, през него се отбелязва и месецът на закуската. Приемът на храна сутрин е най-важен, твърдят както диетолози, така и народната мъдрост, която повелява: "Закуската изяж сам, обяда подели с приятел, а вечерята дай на врага си".

Според "Ню Йорк таймс" обаче тези твърдения са резултат от десетилетните рекламни кампании на хранително-вкусовата промишленост, която по този начин пласира зърнените си закуски. Научните изследвания не са намерили подкрепа за твърдението, че ако пропускате закуската, ще качите тегло, обяснява вестникът.

Виж още: Децата, които не закусват, са по-лоши ученици

Концепцията за здравословната закуска може да се проследи назад до 20-те години на ХХ век, когато пиар гуруто Едуард Бърнейс започва в САЩ медийнакампания в национален мащаб, която агитира хората да започнат деня си с бекон и яйца. Сред клиентите му по онова време била компания, която продавала бекон и други месни продукти от свинско.

По-нататък десетки проучвания отчитат, че хората, които закусват, са по-слаби и стройни. Причинно-следствена връзка не е намерена, но здравните власти и фирмите в хранителната сфера приемат резултатите като доказателство, че закуската предпазва от напълняване.

Научни експерименти, най-новият от които е осъществен през февруари, обаче не откриват връзка между "промени в теглото и други отражения върху здравето" при хората, закусвали в продължение на месец и половина, и другата половина, инструктирани да пропускат закуската.

Виж още: Какво не трябва да закусваме

Авторът на проучването Джеймс Бетс, преподавател по диететика и метаболизъм в английския университет в Бат, заключава, че само по себе си закусването не влияе върху промените в теглото.

Наблюденията обаче не са докрай обективни, защото хората, които не пропускат закуската, водят като цяло по-здравословен начин на живот - пият и пушат по-малко, приемат по-малко захар и повече фибри, движат се повече.

Т.е. фактът, че са по-слаби, може да се дължи и на множество други фактори...

Все пак закуската трябва да е не само обилна, за да ви даде достатъчно енергия за начало на деня, но и здравословна, напомнят от foodpanda. Според проучвания човек сяда да се храни сутрин най-често между 7,31 и 8,26 ч.

Виж още: Грешки, които допускаме на закуска

Ето и още някои любопитни факти за закуската.

- Любимата закуска е тост (препечена филийка), а след това се нарежда овесената каша.

- Най-популярното място за закусване е диванът в хола.

- 35% от хората са започнали да закусват навън и тази тенденция нараства.

- 13% от хората никога не закусват.

- Жените са по-склонни да пропускат закуската в сравнение с мъжете.

- 33% от анкетираните дами споделят, че биха искали да закусват с Кристиано Роналдо.

- Световният рекорд за най-много хора, закусващи в леглото, е поставен през 2012 г. в Австралия.

- Първата зърнена закуска в света е приготвена през 1863 г.

- Най-голямото групово закусване е организирано през 2005 г. в Германия и в него участват 27 854 души.

Източник: foodpanda, "Ню Йорк таймс"