Какви други странни и не толкова странни правила за отглеждане на животните имат в Германия - информира "Дойче веле"

Германия е страна на правилата - разпоредби има за всичко, включително и за домашните животни. Особено внимание се обръща на кучетата, които например имат право да лаят само по половин час на ден, разказва "Дойче веле".

Съдебната практика за лаенето на домашните кучета гласи: домашното куче има право да лае по половин час на ден, но не повече от 10 минути наведнъж. На кучетата е забранено да лаят между 19 ч. и осем сутринта. 

Част от правилата за домашните любимци действат на територията на цялата страна, други пък - само в отделни провинции или градове. В Бавария например собствениците на домашни кучета не са задължени винаги да ги държат на каишка по време на разходка. И обратно - в Хамбург, когато са на улицата или в парка, кучетата винаги трябва да са на каишка. Изключение се допуска единствено на специалните "кучешки площадки".

Собствениците на по-малки кучета могат да си извадят специален документ, наречен "Разрешително за извеждане на куче". Този документ им осигурява възможността понякога да откачват кучето от каишката. Но за да си го набавят, собствениците и техните питомци трябва да положат специален изпит, на който да докажат, че кучето изпълнява съответните заповеди. 

Галерия: Топ 10 на най-популярните породи кучета

За определени породи кучета такъв документ не може да се извади. Т.нар. "бойни кучета" навсякъде в Германия извън дома трябва да бъдат водени на каишка, а в някои градове по време на разходка са длъжни да носят и намордник. 

Глобата достига до 600 евро. Отделно е предвидена глоба за собствениците на кучета, ако не прибират екскрементите им в парка и на улицата, защото се прилага принципът "собственикът плаща за щетите, нанесени от неговото куче".

При развод кучето се смята за предмет, но въпреки това, ако възникне спор, съдът преценява при кого да остане то и какви права да получи другият бивш брачен партньор. Но кучетата нямат право да наследяват починал собственик, дори когато той изрично е пожелал това в завещанието си.

Всяко домашно куче трябва да бъде регистрирано до две седмици след придобиването му, защото, за разлика от собствениците на котки, зайчета и други домашни любимци, собствениците на кучета в Германия плащат специален данък. Сумата зависи от ръста и теглото на кучето, а също така и от региона. 

Виж още: Най-сладките кучета в интернет

Така например в Кьолн собствениците плащат 150 евро годишно, в Котбус можеш да държиш няколко кучета срещу годишен данък 270 евро, а в богаташкия курорт Щарнберг край едноименното езеро собствениците на домашни кучета плащат цели 1000 евро годишно. Разбира се, това не е всичко. Защото кучето трябва да се храни, необходимо е да се поддържа хигиената му и тъй нататък. С други думи - удоволствието не е евтино.

Източник: "Дойче веле"