Много по-бързо от думите мозъкът ни обработва невербалните съобщения, които другите ни изпращат

Не позволявайте несъзнателните сигнали, които тялото ви отправя, да оставят хората с погрешно впечатление и се научете да избягвате някои лесни за поправяне грешки:

Не се облягайте назад

Ако не искате човекът срещу вас да реши, че не ви е грижа за разговора, не се облягайте назад, дръжте краката пред вас, стъпили на земята. Стойте изправени на стола или леко се наклонете напред.

Кръстосани ръце или крака

Кръстосаните ръце са ясен сигнал за липса на интерес. Мнозина специалисти препоръчват в този момент разговорът или срещата да се прекратят. Кръстосаните крака може да са и индикатор за опасност.

Да не гледате събеседника в очите

Ако не гледате събеседника в очите, той вероятно ще заключи, че не сте искрени. Имайте предвид също, че изпечените лъжци са се научили да гледат другите в очите (откъде идва изразът "гледаш ме в очите и ме лъжеш" според вас?) Така че не бива и да се предоверявате на някого, само защото ви гледа в очите.

Прекалено дълъг контакт с очи

Това пък е другата крайност - ако непрестанно гледате в очите човека, той ще го усети като агресивност. За да предразположите хората да се чувстват удобно, улавяйте погледа им за секунда-две, но не прекалено често.

Резултат с изображение за body language

Събрани ръце

Това е жест, който хората правят, когато са стресирани - един вид, държите си ръката, за да си пазите страх . Не хващайте ръцете си една в друга, ако искате да излъчвате увереност.

Ръце в джобовете

Джобовете са за това - да си държим ръцете в тях, движението е естествено, но може да бъде изтълкувано като неуважение или опит да скриете нещо.

Докосване на лицето

Ако често докосвате лицето си, особено носа и брадичката, това отново може да се изтълкува като опит да излъжете или като проява на съпротива, ако предимно слушате.

Игра с косата, химикалката, въртене, тропане

Когато хората се чувстват неудобно или се отегчават, те започват да си играят с химикалката, да си клатят краката или да усукват кичур коса. Ако искате да минете за заинтересувани от разговора, не правете тези неща.

Резултат с изображение за body language

Отпуснати рамене

Отпуснатите рамене са сигнал за потиснатост. Хората с клинична депресия ходят с отпуснати рамене. За да излъчвате хармония и увереност, се изправете, точно както мама ви е учила.

Избягвайте силните, красноречиви жестове

Подсилените, театрални жестове са за сцената, когато публиката е далече от вас. Когато събеседниците ви са на едно бюро разстояние, не правете грешката да ръкомахате и гримасничите като драматичен актьор.

Накъде сочат краката

Ако говорите с някого изправени, но краката (и цялата долна половина на тялото ви) сочат в друга посока, това издава, че разтговорът не ви е приятен и предпочитате час по-скоро да приключи и да си тръгнете.

Не си гледайте телефона или часовника

Очевидно е, но все пак да повторим. Ако не искате да минете за неучтиви и незаинтересовани, не поглеждайте скришом часовника или телефона - мислите си, че няма да ви хванат, но винаги ви хващат. Ако чакате важно съобщение или трябва да отидете другаде, обяснете го и тогава погледнете съответното устройство.

Докосване с пръст

Лекото докосване е силно оръжие, което трябва да се използва внимателно. А и когато докосвате някого, винаги го правете с цяла ръка - докосването само с върха на пръста издава гнусливост и отвращение.

Спазвайте дистанция

Всеки човек има различно усещане за "буфера", който му е нужен, за да се чувства удобно. Не застрашавайте чуждото лично пространство, освен ако наистина не държите да притиснете човека.