Строителни отпадъци бяха открити в канализацията под булеварда при метростанция "Витоша"

Причината за аварията при кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Филип Кутев" е запушване на ВиК системата, съобщи Йорданка Фандъкова, след като неправителствена организация поиска оставката й.

От "Спаси София" упрекнаха столичния кмет, че видимите резултати от 8-годишното й управление са похарчени милиарди, разпадащи се нови обекти и нито един истински решен проблем.

Проливният дъжд в понеделник и придошлите канализационни води доведоха до напукване на асфалтовата настилка в района на метростанция "Витоша" само година след приключването на рехабилитация за над 10 млн. лева.

Екипите на "Софийска вода", които направиха обследване на канализацията, са открили наноси, едрогабаритни отпадъци, вкл. строителни отпадъци, които са запушили шахтата на кръстовището. Това е довело до повишаване на налягането, просмукване на водата под асфалта и надигане на асфалтовата настилка, поясни Фандъкова.

Тя апелира отпадъците да се изхвърлят на определените за това места, за да не запушват канализацията. Движението в района беше възстановено на следващия ден.

Миналата година беше изграден първият етап от канализацията там, а в момента от район "Лозенец" правят корекция на река Драгалевска, която е в непосредствена близост.

Това ще позволи "Софийска вода" да изгради отливен канал по ул. "Филип Кутев". При възстановяването на настилката се прави и допълнително укрепване на шахтата.