Въпросът за отписване на гръцкия дълг не е на дневен ред

Изборите в Гърция и убедителната победа на Сириза повдигнаха темата за гръцкия външен дълг. Сред предизборните обещания на партията на Алексис Ципрас се включваше край на политиката на икономии.

ЕК отвръща на удара

Не закъсня и отговорът на Европейската комисия, една от трите страни в тройката - ЕК, МВФ и Европейската централна банка (ЕБЦ), занимаващи се с финансовата стабилност на еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския вестник "Фигаро", цитирано от агенция "Фокус", че ръководството на ЕС не обсъжда възможното опрощаване на външния дълг на Гърция.

"Въпросът за отписване на гръцкия дълг не е на дневен ред. Другите държави в еврозоната няма да се съгласят", казва Юнкер.

Председателят на ЕК отбелязва, че Европа е говора за диалог и "не е заплаха за Гърция", което не затваря вратата за евентуални преговори по разсрочване не гръцкия дълг.

Виж още: 4 причини защо Сириза може да спаси Европа

Гърция си има ново правителство, но светът си е същият

"Не може да се каже, че след изборите в неделя е възникнал нов свят. Ние уважаваме правото на Гърция да избира, но и Гърция трябва да уважава другите, общественото мнение и парламентите на другите страни в Европа. Възможни са различни споразумения, но те не променят из основи това, което вече е налице", коментира още Юнкер.