Възприеманият като успех на светското управление и Кемал Ататюрк Лозански договор попадна под тежката критика на турския президент и неоосманистките му идеи

За неоосманизма на Реджеп Ердоган се говори от доста време, а речите му говорят определено за желание да се възвърне мощта на Османската империя и да се ревизира светския характер на турската държава, наложен от Кемал Ататюрк. След като наскоро той обяви, че не може да гледа различно на Кърджали, Одрин и Бурса, сега за втори път турският президент се изказва критично за Лозанския договор, смятан за фундамент на модерната турска държава и триумф на светското ръководство, водено от Мустафа Кемал Ататюрк. 

Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава, с помощта на Аллах. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в конференцията за новата концепция за сигурността. Ердоган специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 хил. кв. км. 

"И това стана в Лозана, под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си", посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана "някои се чувстват некомфортно".

По-нататък в словото си той подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път Ердоган обвини ЕС в намеса във вътрешните работи на страната и в покровителство над терористите и техните депутати, избягали в Брюксел.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Да не ни връзват кусур, обаче ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия", заяви турският президент.

И пак, това не е първото възмущение на Ердоган срещу Лозанския договор. 

"Противниците на Турция през Първата световна война ни принудиха да подпишем Севърския договор от 1920 г. и ни уговориха да подпишем Лозанския договор от 1923 г. Опитаха се да ни измамят, представяйки този договор като победа. В Лозана ние дадохме на Гърция островите в Егейско море", заяви той в края на септември тази година. 

Виж още: Оттеглиха спорен закон за оневиняване на изнасилвачите в Турция

Тогава някои турски медии оцениха изказването му като критика към основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюр. 

Лозанският мирен договор, подписан през юли 1923 година между Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния, Югославия, от една страна, и Турция, от друга, установява новите граници на Турция, като оформя юридически разпадането на Османската империя. Любопитно е, че договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него.

Източник: в. "Сега", History of Wars, actualno.com