Реч на турския президент призова за връщане на смъртното наказание и преразглеждане на начина, по който историята на Османската империя се възприема

Турция зачита географските граници на всяка държава, дори ако това тежи на нашите сърца. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс". 

В Бурса турският президент произнесе емоционална реч към сънародниците си, засягаща акцията в Мосул за освобождаване на града от "Ислямска държава", както и цялостното османско наследство. В речта си Ердоган не пропусна да спомене и Кърджали.

Ердоган подчерта, че Турция няма никакъв проблем със суверенитета на нито една държава и уважава всяка физическа граница. 

"Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса "Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?". Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа. Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях", каза Ердоган.

"Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство. Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?", заяви още Ердоган.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Подкрепяните от Турция сили ще окажат натиск на контролирания от "Ислямска държава" град Ал-Баб в Сирия, обяви още Ердоган, подчертавайки намерението на Анкара да прочисти екстремистите и сирийските кюрдски бойци от територията близо до границата си.

Реджеп Едроган обеща, че Турция няма да остане зрител по въпроси, които застрашават нейната сигурност.

В речта си турския президент за пореден път заяви готовност за връщане на смъртното наказание в страната. 

"В момента, в който парламентът излезе с решение и то ми бъде представено, аз незабавно ще го подкрепя. Защото държавата може да помилва престъпления, извършени срещу нея самата. Но държавата не може да прости престъпления срещу хората. Не преживяхме ли последното предателство на 15 юли? Но преди това нацията ни беше поставена пред една много съществена грешка, непробиваема като стена. Тази най-голяма грешка бе допусната по време на управлението на една партия, която отслаби връзките на народа с историята, с миналото, с културата и цивилизацията", заяви турският президент.

Източник: "Ройтерс", Нова телевизия