Европейската комисия информира България, че плащанията от европейските фондове по Оперативната програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013-а година се възстановяват

Официалното писмо е изпратено до българската страна на 13-и ноември, съобщиха от представителството на Комисията у нас, информира БНР.

Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Вицепрезидентът на Комисията за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева припомня, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от изминалия програмен период. 

Парите бяха спрени в началото на 2013-а заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

800 млн. лева в българската икономика

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави депутатите за възстановените плащания по програмата. В пленарната зала премиерът добави, че 800 млн. лева влизат в българската икономика и това е резултат от политическата стабилност, която са постигнали:

"Предполагам, че в стила, който чух, очаквате да кажа, че благодарение на нас това се е случило. Действително много се старахме тези дни, но дойдох да ви кажа, че благодарение на всички вас, благодарение на волята на българските депутати да имаме парламент, да имаме правителство, да имаме кабинет, да сме тука всички заедно и това, че Европа видя, че в България има нормално действащ парламент и демокрация, 800 млн. влизат в българската икономика и това се дължи на всички вас, които сте тука. Затова дойдох да благодаря от името на правителството, на колегите. Благодарение на това, че тука има парламент, ще има 800 милиона по сметките на България. Това да сме направили, поне, да не могат да кажат, че депутатите не са си заслужили заплатите", каза Борисов.

Още блокирани пари

България има други блокирани пари, по оперативната програма "Регионално развитие", предназначени за градско възстановяване и за туризъм. От Брюксел проверяват допуснати нарушения при провеждане на обществени поръчки.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за еврофондовете заяви, че размразяването на парите по "Околна среда" е само първата стъпка в тази посока. Отблокирането на финансирането по ОП "Околна среда" за България се дължи на всички положени административни усилия, каза той и добави, че това се дължи и на положените усилия от настоящото и служебното правителство:

"Това е знак за връщането на доверието към България. Ако трябва да бъда честен, има много път да бъде извървян докато върнем доверието изобщо. Това може да бъде отчетено като първа стъпка в тази насока. И това не е единствената проблемна оперативна програма. Започваме с първата крачка, която е в правилната посока", заяви Дончев.