ЕК ще окаже подкрепа за реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) се очаква да бъдат изпратени у нас, за да помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата и при необходимост - за изготвянето на новата наказателна политика, съобщават от Министерството на правосъдието.

Това станало ясно след работна среща днес на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК - Мери Маккарти.

В хода на срещата бе представена дейността на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК и се обсъдиха възможностите за предоставяне на техническа експертна помощ за постигане на целите по препоръките в евродоклада по Механизма за сътрудничество и оценка, пише още в съобщението на правосъдното министерство. 

Виж още: Юнкер заговори за разделяне на наблюдението над България и Румъния

Министър Екатерина Захариева очертала областите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България, като посочи, че най-важните сред тях са реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи. 

"За промените в Наказателния кодекс се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г.", подчерта правосъдният министър и допълни, че има пълна подкрепа за съдебната реформа от правителството.

Правосъдният министър акцентира върху необходимостта работата по анализа на евроекспертите да започне не по-късно от средата на април тази година.

Сред коментираните възможности за осъществяването на независим анализ по отношение работата на прокуратурата са били отчетността, прозрачността, натовареността, кариерно развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване, както и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата.

Виж още: Какви препоръки ни отправи Европейската комисия​

Мери Маккарти, заяви готовност от името на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, да съдейства за оказване на нужната подкрепа. 

Тя уточни, че ще обсъди набелязаните проблемни области с представителите на страните-членки, които вече са поели ангажимент за съдействие по изготвяне на независима експертиза. 

В края на срещата бе взето решение в най-кратки срокове да се набележи общ план за продължителността на работата и конкретните сфери за действие на експертите, добавят от правосъдното министерство.