Борисов е дал ясен знак, че е твърдо против подобна идея

Европейската комисия (ЕК) иска от България да се включи в спасяването на Гърция. Комисията ще поиска от страните, които са извън еврозоната, да участват с гаранция за спешен заем в размер на 13 млрд. евро, съобщи БНР.

Европейският фонд за финансова стабилност като решение

Според отговарящия за общата валута комисар Валдис Домбровскис гръцката икономика има нужда от преходно финансиране за следващите три месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма. В случая от всички възможни решения най-добро според него е Европейският фонд за финансова стабилност - инструмент, създаден в началото на дълговата криза.

Той не трябваше да се използва повече, но в него има налични пари от европейския бюджет като гаранция. Те могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 млрд. евро през юли, както и други 5 млрд. евро през август.

Проблемът е, че е необходимо гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции, коментира Домбровскис.

България е "Oxi!"

Виж още: На фона на коктейли Молотов Гърция прие мерките (видео)

Към момента българският премиер Бойко Борисов е дал ясен знак на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, че няма да подкрепи подобни мерки, пише "Стандарт".

Още на 26 юни по време на Европейския съвет Бойко Борисов заяви, че България би се включила в помощта за Гърция, ако бяхме част от еврозоната. "По-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично", коментира той.

Освен България против идеята са се обявили Великобритания и Чехия.

Междувременно Международният валутен фонд призова част от дълговете на Гърция да бъдат опростени, защото в противен случай новите 86 млрд. евро може да не са достатъчни, за да се стабилизира икономиката на страната.

Източник: БНР, "Стандарт"