Според Еврокомисията покриването на три от изискванията не е достатъчно, за да може българската икономика да се присъедини към Европейския валутен съюз.

България за поредна година не отговаря на всички условия за приемане на еврото за своя валута. Това смята Европейската комисия в редовния си доклад за икономическото сближаване между страните във и извън еврозоната (2016 Convergence Report).

Анализът обхваща всички членки на ЕС, които не ползват еврото, но имат ангажимент по договор да го въведат в бъдеще: България, Унгария, Полша, Румъния, Чехия, Хърватия и Швеция, пояснява кореспондентът на БНР в Брюксел.

Виж още: ЕК с оптимистична прогноза за българската икономика

Страната ни изпълнява три от техническите критерии, въведени в договора от Маастрихт за икономическо сближаване:

- стабилност на цените и инфлацията,
- стабилност на публичните финанси с позволен дефицит в бюджета,
- държавен дълг и дългосрочен лихвен процент, отговарящ на нивата в еврозоната

Според експертите на Еврокомисията обаче това не е достатъчно, за да може българската икономика да се присъедини към европейския валутен съюз.

Законът за БНБ не е напълно синхронизиран с правилата за въвеждане на евровалутата, пише още в доклада.

"Несъответствия и несъвършенства" се посочват в независимостта на централната банка, нейното интегриране в системата на централните банки от еврозоната и разпоредбите за забрана на паричното финансиране.

Виж още: Хампарцумян: Хората спестяват, защото се чувстват несигурни

Бизнес климатът в България е по-лош в сравнение с повечето държави в еврозоната, отбелязва още ЕК. Икономиката ни се характеризира със слабости във финансовия сектор, висока задлъжнялост на фирмите и ограничени реформи на пазара на труда.

Страната ни не покрива и критерия за устойчив валутен курс на лева, който в момента е фиксиран съгласно валутния борд. Условието за покриването му е страната две години да бъде изпитвана в т.нар. валутен механизъм ERM. За тази първа стъпка финансовият министър Владислав Горанов си постави хоризонт 2018 г.

Окончателното присъединяване на дадена страна към еврозоната изисква препоръка от Комисията, ЕЦБ и одобрение от правителствата на държавите членки.

Виж още: Владислав Горанов: Мястото на България е в еврозоната

Източник: BNR.bg