Да повдигнем тонуса и укрепим мускулите

Време е да излезем навън и да опитаме да спортуваме нещо! А най-лесното и евтино е бягането в парка. Но ако цяла зима сме водили застоял начин на живот и не сме спортували нищо, всяко усилие ни се вижда възтежко и възсложно, затова ви предлагаме да започнем с джогинг.

Какво е джогинг?

Джогингът е вид бавно бягане или бързо ходене. Той повдига тонуса и сваля напрежението, укрепва сърдечно-съдовата система, държи във форма мускулите и не на последно място помага за премахването на излишните килограми.

Джогингът може да практикуваме на връщане от работа. Ако имаме избор да минем една или две спирки пеша през парк, няма какво да се колебаем. Достатъчно е като начало да бягаме бавно 3 пъти в седмицата по 20 минути.

Хубавото на джогинга е, че можем да го практикуваме навсякъде, дори в градска среда, тичайки по тротоарите.

За да сме сигурни, че бягаме правилно, трябва да съблюдаваме и някои основни техники:

  • Не се прегърбвайте.
  • Дръжте главата си изправена и гледайте право напред.
  • Рамената трябва да са отпуснати, а торсът изпънат, без напрежение.
  • Добре е да не размахвате ръце, а да ги държите свити на 90 градуса в лактите.

Внимавайте къде стъпвате, за да не изкълчите глезен. Преди да се пробваме трябва добре да огледаме терена, за да не стане после „Ами аз гледах напред и паднах в незатворена шахта по трасето.“ Остава да се снабдим с удобни маратонки и да поспортуваме, ей така, между другото. Ако си вземем и музика за слушане, ще усетим и ритъма на разбуждащия се живот, ще повишим настроението си и ще възвърнем енергията си.

Източник: www.Az-Jenata.bg