Четири термални извора с много спа глезотии

Зимата чука на вратата, а с идването й все повече ни се иска да сме някъде на топло и да се отдаваме на грижа за тялото и духа. Предлагаме ти няколко места в Алпите, които си струва да посетиш именно по това време на годината, за да се почувстваш като нов.

„Аква Дом“ (Австрия)
Слънчеви баниСнимка: Fat Duck/Flickr

През зимата изпаренията на трите топли басейна на „Аква дом“ се издигат в слънчевото небе. За всекиго има по нещо: масажи в единия, солена вода и подводна музика в другия и водовъртежи в третия. Лежиш си, вдишваш свежия зимен въздух и се наслаждаваш на издигащите се срещу теб на 3000 метра височина върхове на Йоцталските Алпи.

На разположение на гостите са и вътрешен топъл минерален басейн (около 36°), огромна сауна и спа процедури с разнообразни продукти от региона на Тирол. Всеки ден „Аква Дом“ се захранва с 80 000 литра термална вода. Наоколо пък има ски писти с обща дължина около 70 километра.

Изворите Фалс (Швейцария)
Силата на камънитеСнимка: Joana Heckhausen/Flickr

Типичен пример за иновативност при архитектурата на модерните спа центрове е комплексът „Фалс“ в швейцарския кантон Граубюнден. Архитектът Петер Цумтор е създал едно прекрасно местенце. „Скала, камък, вода - строим в камъка, строим с камъка, строим в скалата, строим от скалата...“ - това са целите, които си е поставил архитектът при планирането на „Фалс“.

Температурите на изворната вода започват от 30 градуса нагоре. Не се допуска използването на телефони, както и влизането на деца под 5-годишна възраст. Препоръчително е да си направиш резервация по-отрано, защото местата са ограничени. Фалс разполага и със ски писти с дължина 25 километра.

Изворът Мерано (Южен Тирол, Италия)
Между скалите и палмитеСнимка: Meraner Land/Flickr

Гледката от стъкления паралелепипед на извора Мерано впечатлява с фантастичните пейзажи, които се разкриват. Там вече растат палми, въпреки че край града можеш да покараш и ски.

Отвън комплексът изглежда мрачен и студен, но топлите му цветове отвътре създават уют. За доброто прекарване и почивката на гостите са създадени 15 басейна (през лятото са 25). В сауната е обособено и пространство, в което пада сняг.

Бад Айблинг (Бавария, Германия)
Бани под куполаСнимка: Facebook/Therme Bad Aibling

Бад Айблинг, където се намират най-старите кални бани на Бавария, представлява малък курортен комплекс, разположен на около 60 км от Мюнхен.  Архитектурата му е необикновена. Отвън белите куполи изглеждат като огромна футуристична капсула, а отвътре предлагат очарование и уют на гостите. През малки прозорчета можеш да зърнеш частица от нощното зимно небе.

Комплексът предлага външни и вътрешни минерални басейни с отделения за деца. Разполага и с впечатляваща сауна, където всеки ден се организират кални церемонии. 

Източник: Marcopolo.de