Според бившия финансов министър в момента страната няма никаква икономическа политика

Държавна сигурност все още управлява България. Това заяви бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков пред Нова телевизия.

"В България властите не са независими една от друга, защото у нас просто преходът не се случи. Същите, които водиха страната преди 30 години, я водят и сега", заяви финансистът.

Според него появяващите се у нас нови политици и партии не са се освободили от някогашния политически елит и ДС. Като пример за това Дянков даде събитията в ДПС.

"Там видяхме конфликт между една част на ДС срещу друга част от ДС. Разликата е само, че едните разчитат на Русия, другите - на Турция", каза още Дянков и даде отговор на въпроса за модела #КОЙ.

"ДС създаде КТБ, ДПС и #КОЙ. Проблемите на държавата не са чисто икономически, а се коренят точно в неслучилия се преход", коментира още той.

Според бившия финанов министър у нас има стабилност, но това вече не е достатъчно.

"Сега сме по-назад в областта на съдебната реформа, отколкото бяхме преди година и половина. Нито едно от големите неща, които трябваше да станат, не се случиха, а противниците на реформата вече знаят, че могат да я спрат", коментира Дянков.

Няма вече желание за реформи

Според него след орязването на конституционните промени вече е отслабнало и желанието за реформи.

"Премиерът не се страхува от реформите, но тези, които не искат те да се случат имат силно влияние върху него и върху съдебната власт", добави бившият министър.

Дянков разкритикува и липсата на реформи в други сектори. Според него в здравеопазването няма нищо положително.

"Тази сутрин направих справка. Оказва се, че парите за здраве през 2015 г. са били с 1,2 милиарда лева повече, отколкото през 2012 г., а системата си е същата. Пръстовите отпечатъци не са реформа. Дупките не се запълват с намаляването на здравноосигурителните права на гражданите", добави той.

Нямаме икономическа политика

Според Дянков сред министрите най-лошо се представя Божидар Лукарски, който ръководи икономичесткото министерство.

"В момента изобщо няма икономическа политика. Това е липсващото министерство. Утре ако това министерство се затрупа от преспи и не работи известно време,никой няма да забележи", обясни финансистът.

По негово мнение българският народ е излъган по темата за КТБ. 

"Цветан Василев е най-виновен. Почти също толкова виновно е и тогавашното ръководство на БНБ. Както и политическата класа в последните пет правителства. Всички ние сме донякъде също виновни, че това стана по наше време", призна той.

Източник: Нова телевизия