Автоидиоти убиха две деца, раниха още две, обобщава "Труд" и разказва, че в София има поне пет известни сборища на "бързи и яростни"

При нелегална гонка на автоидиоти "Ауди 80" помете четири деца на колелета край ловешкото село Лесидрен, обобщава "Труд". На място бе убита 16-годишната Велислава от Троян, а момче на 16 години почина ден по-късно в столичния институт “Пирогов” от тежка черепно-мозъчна травма. В ловешката болница бяха приети на лечение 15-годишна девойка и момиченце на осем години.

Жестоката катастрофа станала към 18,50 ч във вторник, когато децата се връщали от местността Съева чешма, където си играли през деня. Те карали встрани от пътя, когато били застигнати с бясна скорост от двама "състезатели". Филип Михайлов-Фильо, на 28, натискал докрай газта на своето раздрънкано ауди, докато гонел беемвето на 23-годишния Ален А. По-младият шофьор имал преднина, излязъл от завой, видял децата на велосипедите и успял да спре, но Фильо се врязъл в групата.

И двамата шофьори били тествани за алкохол и пробата била отрицателна. Според жители на Лесидрен вдъхновител на гонката бил Ален, който сега щял да се отърве най-много с глоба. Фильо бил строителен работник.

"Гонките в Лесидрен не са инцидентни -

разказва пред вестника кметът на селото Борис Нешев. - Преди няколко дни се наложи да викам полиция, но ми казаха, че ще дойдат от Ловеч на другия ден, защото били ангажирани с охраната на мача "Литекс"-Левски". И наистина дойдоха. Но какво се получи?! Всички очевидци на гонката отказаха да свидетелстват, а на участниците бяха написани предупредителни протоколи. Те и колите им бяха разпознати по клипче от мобилен телефон, заснет от едно момиче", добави горчиво кметът.

Автогонките по улиците на градове и села, както и по пътища и магистрали продължават от години, стига се до жертви, но МВР досега не успява да ги спре, коментират възмутени читатели. Оплакванията са и заради рева от коли и мотори, които нарушават кметските наредби срещу нощния шум.

Виж още: Шофьорът убиец в Яхиново пил бира и мастика часове преди инцидента

В София има поне пет известни сборища на "бързи и яростни". Две от тях са на Южната дъга на Околовръстния път - при кв. Бояна и при жк "Младост". Ако там има катаджии, трасетата се местят на бул. "България", на бул. "Рожен" или на ул. 202 до Централните софийски гробища.

"Всяка вечер в петък става лудница от мотори около бензиностанцията, правят се залози - разказва пред изданието пазач на паркинга на близка сграда на Околовръстния път при кв. Бояна. - Не съм виждал катастрофи, но е въпрос на късмет."

КАТ гони мотористите в "Дружба"

Новият шестлентов булевард "Копенхаген" в столичния жк "Дружба-2", открит с близо пет години закъснение от Столичната община, почти всяка вечер се превръща в арена за гонки на мотористи. Те често смущават съня на местните жители, защото форсират машините си и карат само на задна гума.

Полицията се задейства, след като гражданинът Димитър Монев успя да заснеме номера на един от наглите джигити, вилнеещ върху оранжево кавазаки, и да го изпрати на КАТ и Осмо РПУ. Цели два месеца обаче отне на полицията да разгледа фотосите му и да покани Монев да подаде сигнал в районното.

Първата акция на блюстителите на реда бе на 10 юли, поредната петъчна вечер с бясно каране. След няколко телефонни сигнала патрулка пристигна на булеварда и пресрещна мотористите, провери документите им и им състави актове. Акцията бе документирана на видео от друг жител на квартала.

Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев: Вземаме им книжките, спираме им колите и моторите

Предприели сме всевъзможни мерки срещу участниците в гонки, включително вземане на книжки и спиране от движение на автомобили и мотори, които не отговарят на изискванията за шума или имат повреди или промени в конструкцията, заявява пред "Труд" началникът на КАТ-София комисар Тенчо Тенчев. Той добави, че пътните полицаи много добре знаят къде се събират "състезателите" и дори вече познават повечето от тях и возилата им.

"Повечето от тези нарушители са младежи с мотори, които не са организирани в рокерски клубове, където се държи на правилата. Част от тях дори нямат нужната категория или опит в управлението, затова подобни състезания са опасни както за самите участници, така и за останалите водачи. Затова се стремим да стигнем преди тях на местата, където се събират, за да започнем проверките. От началото на юли се наблюдава намаление на гонките в София", добави комисар Тенев.

Мотористът, сниман четири пъти да минава на задна гума пред стационарна камера със 180 км/ч., вече е открит и книжката му е взета.

Източник: в. "Труд"