ДСБ и части от Реформаторския блок искат от премиера и лидер на ГЕРБ на президентските избори да се излъчи единна дясна кандидатура в лицето на настоящия президент

След като в края на миналата седмица лидера на ДСБ Радан Кънев призова президента Росен Плевнелиев да се кандидатира за нов мандат, а от президентството се получи хладен отговор и обвинения в интриги, сега ДСБ и части от Реформаторския блок поканиха лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да отиде в парламента на преговори с тях за обща кандидатура за президент на десните партии в лицето на Плевнелиев. 

"Реформаторският блок се обезмисля и става пореден съюз със службогонци. На 43-ото Народно събрание е нужно краткосрочно мнозинство за важните проблеми и геостратегически решения, а не плаващите и безпринципните мнозинства за удържане на властта, на каквито сме свидетели", заяви на брифинг в парламента депутатът от Гражданския съвет Гроздан Караджов, цитиран от "Дневник".

Според него президентът се оказва последен властови гарант. 

"На нас ни е ясно, че без ГЕРБ няма да има мнозинство зад кандидатура на Плевнелиев. Ето защо като знак на отговорност към нацията ние каним в Народното събрание министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдим две точки: възможността 43-ото Народно събрание през краткия период - месеци, които му остават, да свърши нещо смислено, а не да се правят пазарлъци и задкулисни договорки, на каквито станахме свидетели вчера; да имаме обща надпартийна номинация - Росен Плевнелиев, а не тези жалки партийни битки", коментира още Караджов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че не издигат ничия кандидатура. "Работата на партиите не е да издигат действащия президент, който по Конституция е надпартиен. Ние се обръщаме към ГЕРБ за покана за разговори в тази посока", добави той. 

Отговорът на Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на поканата, давайки да се разбере, че партията му по-скоро би отхвърлила подобна обща кандидатура. 

"Разговори с други политически формации не са водени по теми, свързани с президентския вот. Партия ГЕРБ си има своя политика и всяка една национално отговорна партия винаги участва в изборите със свой кандидат", заяви Цветанов.

Той бе категоричен, че не е обсъждан вариант, сегашният президент Росен Плевнелиев да бъде номиниран за втори мандат с подкрепата на част от реформаторите. 

Убеден съм, че в предстоящите месеци ще бъде направена нашата кандидатура официално, коментира Цветанов. Той посочи, че това не пречи други политически формации да дадат подкрепата си за техния кандидат.

Източник: "Дневник", "24 часа"