"Фейсбук" групата за бойкот на мола, където убиха човек, свиква протест в неделя, а oVarna.bg припомня в коментар, че покойният вече Нягол неведнъж е страдал от модата

Охранители убиха човек във варненски мол, защото изглеждал като клошар, а директорът на търговския център, където се е случило това, посочил, "че е информиран по телефона за смъртта на бездомен човек, който нямал сериозни претенции към външния си вид".

Нека да е ясно. В мола се влиза като в храм - с хубави дрехи и свалена шапка, това е мястото, където се продават мечти и право на живот. Нямаш работа там, ако си с непретенциозен външен вид, нямаш работа никъде, защото току виж си притеснил някой, ще го погнусиш, ще го разстроиш, ще извадиш най-лошото в него и можеш да го превърнеш в... убиец.

И трябва да го убиеш, а ако не ти стиска, просто да си обърнеш главата на другата страна, за да не лъсне истината за твоите ценности, човещина, толерантност. Никой не може да скрие истината за себе си от клошар. Можем да приемем всичко, но не и "лошо" облечен човек. Не и това.

Покойният вече Нягол не за първи път страда от модата - бил е обиран нееднократно, събличали са новите дрехи от гърба му, вземали са новите му обувки и се прибирал бос. Най-вероятно някой друг просто е искал да оцелее, защото е бил съобразителен и е знаел, че непретенциозният външен вид може да доведе до... смърт, мъчителна и жестока смърт.

Че няма държава е ясно, обаче има ли хора в държавата? Ако от тримата охранители нито един не се е притеснил, че отнема човешки живот просто така, за нищо, трябва ли всички ние да се притесним? Трима е повече от един, трима убийци е Ние.

Лека му пръст на Нягол, човекът, станал жертва на суетата. Дано в отвъдното няма дрескод. А вие - носете си новите дрехи и в никакъв, ама в никакъв случай не влизайте с непретенциозни дрехи в търговски център - може да бъдете убити!

А до управата на мола - мол-я, поставете табелки на входа, редом до тези, които забраняват влизането на кучета - забранено за хора с непретенциозен външен вид. Просто така, за всеки случай - да не стават грешки, да си знаем, заключават от oVarna.bg.

ПП: Във "Фейсбук" варненци се организират за бойкот на този търговски център. Само за ден групата им вече е събрала над 450 гласа. В неделя следобед те свикват протест под наслов "Не на насилието".

"Нека бъдем там заедно, със стари и непретенциозни дрехи (с каквито е бил убитият Нягол)... да покажем, че няма да търпим подобно насилие, подобно оскотяване. И бедният има право на живот. Нека бъдем там, облечени със стари дрехи, със старите си обувки, с плакати. Нека покажем, че печалбата и измисленото "спокойствие", измамното лицемерие не стоят над човешкия живот", призовават инициаторите.

Източник: oVarna.bg