Везните не са наклонени в полза на нашите висшисти.

Пример за тази тенденция е обява, в която се търси лекар. Предлаганото заплащане е 680 лв. В същото време друга обява дава заплата на сервитьорка от 1500 лв., предаде Нова телевизия.

"Става въпрос за цена на труд и в това отношение в България е пълна анархия. Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим до някъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането", коментира казуса финансовият експерт Мика Зайкова.

Виж още: 34% от българите работят извънредно

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазара", заяви Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

"Големият проблем е, че в България квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Това е необяснимо, след като всички знаят какво трябва да се направи. Единственото спиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип "няма пари", допълни Нейков.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето