Валери Симеонов призова да се изчака още 24 часа за отговор на въпроса свалят ли доверието си от кабинета, като допълни, че решение за сваляне на подкрепата се взема трудно и може да доведе до събаряне на правителството и до нови избори

ДПС с декларация изненадващо защити заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Той беше издигнат от партията на отцепилите се от ДПС Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок, информира БНР.

Ксенофобия

Реакцията на ДПС е продиктувана от изявлението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че могат да оттеглят подкрепата си за правителството заради назначения за заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов.

"Не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз, и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов. Убедени сме, че не системният и национал-популистически профил на Патриотичния фронт ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция", заяви от трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев.

Той призова премиера Бойко Борисов да не допуска в бъдеще подобни опити за дискриминация на отделни личности заради различната им етническа принадлежност.

Протурски партии

В отговор лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че ДПС и Народна партия "Свобода и достойнство" са двете страни на една и съща монета:

"Те подкрепят кандидата на техните противници. Тези две етнически партии играят една и съща игра. Това са две протурски партии, които работят в синхрон."

Според него НФСБ е за уважение между етносите, но Исмаилов не трябва да бъде на този пост, защото е представител на протурска партия:

"Да сте чули ние да сме против назначаването на хора с турско-арабски имена? Да сме казали нещо против Вежди Рашидов или против назначаването на заместник-областния на Кърджали? Не сме дали никакви сигнали в посока на това, че ние дискриминираме някой."