Получаваме жалби от граждани с турско-арабски имена, че когато подават заявления за издаване на свидетелства за съдимост от тях се изисква да посочат и името, което насилствено им е било наложено по време на възродителния процес, каза Четин Казак

Внесохме в парламента три законопроекта, с които искаме да потвърдим принципите, които ни ръководят. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от ДПС Четин Казак, пише Novini.bg. 

Наказателният кодекс

Първият е законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията на комунистическия режим, включително и тези по време на възродителния процес. 

Знаете, че това е една доста болезнена за нас тема. Текстът е взаимстван едно към едно от внесения от ГЕРБ законопроект в миналото Народно събрание, като той е доусъвършенстван от наши експерти. 

С този законопроект никога не сме правили компромиси и не сме допускали пазарлъци с други политически сили. Държим неотклонно на позицията си, че престъпленията на комунистическия режим не трябва да се погасяват по давност, подчерта Казак. 

Законът за гражданската регистрация

Другите два законопроекта - за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация и за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт имат обща цел и общ предмет - заличаване от регистрите на ГРАО и централното бюро по съдимост насилствено наложените по време на т.нар. възродителен процес имена. 

За съжаление, и до ден-днешен получаваме жалби от граждани с турско-арабски имена, че когато подават заявления за издаване на свидетелства за съдимост от тях се изисква наред с актуалното си име да посочат и името, което насилствено им е било наложено по време на възродителния процес. Това изискване накърнява честта на тези граждани, те го приемат болезнено. 

ГРАО и ЕСГРАОН

В ХХI век е крайно време да се прекратят тези практики и хората да не бъдат връщани към този мракобеснически процес. Промяната може да стане много лесно чрез технически промени в системата на ГРАО и ЕСГРАОН, каза депутатът от ДПС. 

Искаме по служебен начин Главна дирекция "Гражданска регистрация" да възстанови имената и на всички граждани, които са починали и насилственото наложените им имена не са сменени. Така те ще получат възмездие безсмъртно, посочи още Четин Казак. 

Колегата му от ДПС Тунчер Кърджалиев добави, че от движението се надяват законопроектите да бъдат подкрепени в парламента от всички политически сили, които изповядват евроатлантически дейности.