Новата партия на бившият лидер на ДПС ще носи името Демократи за отговорност, свобода и толерантност

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан създава нова партия. Това обяви самият той пред Нова телевизия. 

Ние смятаме, че има нужда от либерален субект, който да се застъпи за отговорността, свободата и толерантността. Тези принципи залягат и в името на новата партия. Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). Искам да благодаря на всички мои колеги, които ме подкрепят. Тази партия категорично няма да бъде протурска. Каква ще бъде тази партия ще се види от манифеста, учредителните документи, устава. Ние ще създадем автентична българска либерална партия, категоричен беше Местан.

За атаките и речта на Доган

"Атаките срещу мен преминаха всички политически, морални и човешки граници. Не пощадиха и семейството и децата ми. Аз се оказах предател и тоталитарен лидер, заяви Местан. Но не съм тук за да отговарям на медийните бухалки, допълни той. Аз мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата. Речта на Ахмед Доган е стратегическа грешка", заяви Местан.

"Сега ще разкрия целите на кампанията срещу мен. Те са част от сценария на изграждането на моя образ като национален предател. Разни лаборатории искат да представят партията като продукт на чужди интереси, за да се ангажира инструментариума на българската държава. Целта е ние не да имаме политически сблъсъци с нашите опоненти, а ние да имаме проблем със специалните служби в държавата. Целта е чрез ресурсите на държавата да се ограничи нашата свобода. Готов съм да понеса и това. Няма да да ме уплашат и да ме накарат да отстъпя", зарече се Местан. 

На новогодишното парти на ДПС Местан беше остро атакуван от ментора си и почетен лидер на партията Ахмед Доган, което струва на Местан лидерския пост. 

Самата реч бе критика към Местан за прочетената от него позиция в парламента, в която ДПС осъди руското навлизане във въздушното пространство на Турция, което доведе до свалянето на два руски изтребителя. В речта на Доган имаше още послания за геополитическо преориентиране и критика към политиката на ЕС. 

Виж още: Местан изключен от ДПС на рождения си ден​

Райчев - партията на Местан - евроатлантическа, но и протурска

В интервю за агенция "Фокус" социологът Андрей Райчев коментира, че евентуалната партия на Местан ще е проатлантически ориентирана, но със сериозно влияние от Турция. 

"Партията несъмнено ще бъде с евроатлантическа ориентация и, ще ме извините за прекия текст, но и протурска ориентация неизбежно", коментира Райчев. 

По негови думи разделителната линия между Доган и Местан е само върпосът за Турция.

"Тъй като въпросът за Турция явно се решава от Местан в една посока на по-тясна сближаване така да го кажем, да не кажа съжителство, а за Доган това е неприемливо, то на въпроса, ще има ли българи, тази партия ще бъде ли българо-турска партия или ще бъде партия само от този електорат, само от етническите турци. Отговорът е по-скоро само от етническите турци, но това е гадание. Местан може да ме опровергае още на първата пресконференция", коментира социологът.

Виж още: Коментари и прогнози след лидерската смяна в ДПС

"Ако той направи партия, натам върви, ще имаме вече така някак си шахматна партия между тези двама, бих казал политически гросмайстори, защото трябва да кажем, че както Доган е един изключително далече мислещ, разумен политик, Местан е един от най-умните политици въобще, които съм виждал в живота си, така че това ще е много интересно. Много е трудно предварително да се гадае по най-главния въпрос, то е един въпрос - колко голяма. Това е въпросът", заяви Райчев.

Източник: Нова телевизия, "Фокус"