Депутатите одобриха окончателно предложението на Йордан Цонев и Делян Пеевски и Петър Чобанов от ДПС за разсекретяване доклада на одиторите "Аликс партнърс"

Депутатите разсекретиха доклада на одиторската фирма "Аликс партнърс" за фалита на КТБ. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от народните представители от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски.

Понастоящем докладът се намира в секретната секция на Народното събрание. 

Според вносителите измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.

Със 102 гласа "за" и едва четири "против"

парламентът прие и предложението на реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров временните синдици да публикуват в сайта си доклада от проверката на банковата несъстоятелност - като разпоредбите се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.

"Ако един договор за международно разследване е подписан от временния синдик, той няма да стане публичен като предмет, срокове и т.н., но ако е подписан от постоянния синдик, би станал публичен. По тази причина ви призовавам, с оглед принципност, последователност, да уеднаквим текстовете", аргументира се Мартин Димитров пред колегите си в пленарната зала.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов на свой ред коментира, че парламентът трябва да се въздържа от извънредно законодателство, но заради казуса с КТБ подобна промяна е приемлива: "Предупреждавам, че тук излизаме от рамките на общоприетия търговски обичай, от

общоприетия стандарт на конфиденциалност

на взаимоотношенията, които са дължими по отношение възлагането на конкретна работа на консултантите, но въпреки това ще подкрепим предложението."

Виж още: "Шпигел": Българският политик Пеевски - айсбергът на корупцията​

Другите изменения в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ГЕРБ, се отнасят до осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на КТБ. Предвижда се обявяване на всички списъци, съставени от синдика.

Още при дебатите на първо четене преди месец Йордан Цонев увери, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че

няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада

Както стана ясно неотдавна, докладът на "Аликс партнерс" е само счетоводен одит и не е по-различен от доклада на специалната парламентарна комисия за КТБ. Независимо че фирмата е специализирана в издирване и събиране на капитали в случаи като с КТБ, се оказа, че тази задача не й възложена. 

Всъщност докладът за КТБ не е извършен от "Аликс партнърс", а от нейно дъщерно дружестов - "Аликс партнърс сървисиз", което е създадено преди година,и е закрито в края на януари т.г. Това обстоятелство породи доста спекулации.

Виж още: #Кой създаде КТБ - това е въпросът​

Източник: БНР, агенция "Фокус"