Забраната идва на фона на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Новината бе потвърдена от турското посолство в София по повод публикации в турските медии, съобщава "Дневник".

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството.

Информацията е водеща и за турският всекидневник "Стар", който публикува новина със заглавие "Забрана за влизане в страната на проруски насторения Доган", цитирана от "Клуб Z".

Вестник "Стар" е таблоид и е част от голяма медийна група заедно с едноименната телевизия. В Турция тази медийна група се приема за много близка до президента Реджеп Тайп Ердоган.

"След кризата със сваления руски самолет, лидерът партията на българсикте турци ДПС Ахмед Доган отново се показа като съветски агент", започва статията. "Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски".

"Стар" допълва как медиите на Пеевски - депутат от партия, която твърди, че подкрепя правата и свободите на турците в страната - всъщност са подели масова антитурска кампания и са поставили на прицел дори посолството на Анкара. 

Вестникът припомня и публикацията на "Шпигел" отпреди 10 дни "Пеевски - айсбергът на корупцията" и нарича депутата "император на контрабандните цигари".

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Междувременно днес Ахмед Доган бе награден с почетен знак за лидерство от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда на бившия началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов.

Институтът е към Университета за библиотекознание и информационни технологии, чийто ректор Стоян Денчев също се включи активно в церемонията. 

Публикацията в "Star" и самата забрана идват на фона на обявената преди два дни нова партия на Лютви Местан - ДОСТ (приятел на турски - бел. р.).

Източник: "Дневник", "Клуб Z", в. "Стар"