Само от началото на юни досега България е поискала да върне на Турция 955 души, но са приети само 27

650 нови мигранти са установени на територията на страната за периода 18-25 август 2016 г., сочи справка на МВР, цитирана от в. "Сега".

Данните показват, че ако мигрантският натиск се запази, максимум до месец центровете за настаняване на чужденци към Държавна агенция за бежанците ще бъдат запълнени.

Изминалата седмица все пак бележи спад на броя на мигрантите, които органите на МВР са задържали на българска територия. За сравнение – в периода 11-18 август 2016 г. броят на задържаните мигранти бе 816. Така общият брой на мигрантите, които са установени на територията на България от началото на годината до вчера сутринта, е 11 692 лица.

Макар да се отчита известно намаляване на бежанския натиск през третата седмица на месец август, ако той се запази в тези размери – средно по около 700 нови мигранти да влизат у нас седмично, правителството ще разполага с още три-четири седмици до момента, в който центровете за настаняване на чужденци ще се окажат запълнени.

Виж още: Бежанците вече с вечерен час

Данните на Държавна агенция за бежанците сочат, че за периода 11-25 август в центровете за настаняване са постъпили 1196 лица, а са ги напуснали 264. Към днешна дата капацитетът на бежанските центрове е запълнен на 69%, което е увеличение с 12% само за седем дни. ДАБ може да намери подслон за още 1601 мигранти, става ясно от статистическата справка.

От настанените в бежанските центрове общо 3529 лица - 45% или 1594 лица са от Афганистан, 20% са сирийци и 19% от Ирак. 423 чужди граждани, които са влезли на територията на страната като мигранти, в момента се намират на “външни адреси” за своя сметка.

Ситуацията в центровете за настаняване към Дирекция "Миграция" при МВР е още по-тревожна. При капацитет от 940 лица, в тях са настанени 1344 чужди граждани. Най-много са афганистанците - 49%, следвани от граждани на Ирак и на Сирия.

Виж още: Бежанците вече се задържат у нас само по няколко часа

През последната седмица МВР е успяло да изведе от страната 32 чужди граждани. В същото време на основание Спогодбата за реадмисия с Турция - в периода 19-25 август са върнати едва 3 лица. От 01 юни тази година българските власти са поискали да върнат на турска територия общо 955 лица, от които са били приети едва 27.

За последната седмица органите на МВР са задържали 543 чужди граждани при опит да напуснат България и да влязат на територията на Сърбия.
 

Източник: в. "Сега"