Директорът на ФБР е в страната по покана на председателят на ДАНС Владимир Писанчев

По покана на председателя на ДАНС Владимир Писанчев на еднодневно посещение в България идва директорът на ФБР Джеймс Коми. Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с Коми, на която двамата ще коментират сътрудничеството между България и американското разузнаване в областта на сигурността и върховенството на закона. След срещата двамата ще направят изявления за медиите.

Това е третата визитата директор на ФБР в България през последните 14 години. Преди това у нас бяха Луис Фрий - през 2001 г., и Робърт Мълър - през 2011 г. Джеймс Коми замени на този пост именно Мълър, който ръководеше Бюрото в продължение на 12 години.

Президентът на Азербайджан също на гости в България

Междувременно по покана на държавния глава Росен Плевнелиев президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на официално посещение в България днес.

Плевнелиев ще посрещне своя гост с официална церемония от 9.00 часа на пл. "Свети Александър Невски" в София, където Алиев ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

В 9.30 часа на "Дондуков" 2 двамата президенти ще разговарят "на четири очи", след което ще се проведат пленарните разговори между двете делегации, информират още от пресцентъра на президентството.

Съвместна декларация за стратегическо партньорство 

От 10.50 часа в Гербовата зала на президентството Плевнелиев и Алиев ще подпишат Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан.

В рамките на посещението си президентът Алиев ще проведе разговори и с министър-председателя Бойко Борисов.