Министърът на околната среда и водите обеща глоба от десетки хиляди левове за "Лукойл"

Десетки тонове бензин се изляха в тръстиките край квартал Долно Езерово от пробит продуктопровод на "Лукойл-Нефтохим". Разливът е станал близо до базата на логистичната фирма "Деспред".

Аварията станала около 17 ч. вчера. Веднага са поставени бонови заграждения, които да ограничат разлива и е започнало изпомпване. Кметът на Бургас Димитър Николов веднага е издал заповед за затварянето на пътя Долно Езерово-Братово.

Изтеклото количество бензин е между 10 и 30 тона

Това съобщиха дежурните екипи на отдел "Екология" в община Бургас. Част от горивото е попаднало в река Чукарлийска, но от общината заявяват, че няма опасност за населението в близките населени места.

"Няма риск за населението. Заради силното обгазяване има риск от пожар. За да не се стигне до по-сериозен инцидент, е затворено движението. Добрата новина е, че не е разлят нефт, а е разлят бензин, който е много по-лек и следствие на високите температури това количество, което не е почистено, се изпарява", съобщи бургаският кмет Николов.

Разливът е малък, плюс това има вятър и не се задържа на едно място, обясни д-р Георги Паздеров, директор РЗИ-Бургас.

В следващите дни ще се изясняват причините за аварията на тръбопровода, който минава на метър и половина под земята. 

Две са възможностите - или техническа авария, или криминална намеса, заяви Сергей Андронов, председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Изпомпването на бензина продължи през цялата нощ

Междувременно стана ясно, че ще бъде наложена глоба от десетки хиляди левове на "Лукойл Нефтохим". Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира пред Нова телевизия темата. По нейни думи точният размер на санкцията ще бъде окончателно уточнен в четвъртък, след като се измери площта, засегната от разлива.

Източник: Нова телевизия