250 хил. румънци излязоха по улиците в отговор на спорните промени в Наказателния кодекс на страната, позволяващи корумпирани политици да избягват ефективна присъда

Десетки граждани бяха арестувани след бурните протести в Румъния в сряда вечерта. Над 250 хил. души излязоха в цялата страна, за да изразят недоволството си от спорните промени в Наказателния кодекс на страната. 

До протестите се стигна, след като румънското правителство наложи промени в законите за борба с корупцията без парламентарна процедура, без обществено обсъждане и въпреки мащабните вълнения обществото по темата. 

Късно вечерта във вторник на заседание, с единствена точка в дневния ред обсъждане на бюджетната прогноза, кабинетът на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД) и на либералдемократите (АЛДЕ) внезапно взе решение да промени с извънредно решение Наказателния кодекс на страната, като декриминализира или намали присъдите на престъпления като корупция, злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Решението светкавично бе публикувано и в "Държавен вестник" в 1 часа след полунощ в сряда, промените в Наказателния кодекс влизат в сила след 10 дни.

Румънците са по улиците от седмици, протестирайки срещу намеренията на кабинета за промени в законите, които на практика ще освободят от затвора излежаващи присъди за корупция и ще отърват от съдебно преследване участващи и приближени до властта. 

Виж още: Румънците на протест срещу планирана амнистия на 3000 затворници

Занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 хил. леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Занапред няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби.

Според излезлите по улиците хора, по този начин се цели да да бъдат оневинени политици, замесени в корупционни скандали и злоупотреба с власт. Само в Букурещ протестиращите бяха близо 150 хил., като се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти. Бяха хвърляни камъни, пиратки и димки, а полицията отвърна със сълзотворен газ и палки.

Решението на румънското правителство предизвика реакция от страна на Европейската комисия, като Жан-Клод Юнкер изрази притесненията си по темата на фона на положителния доклад за правосъдната система в Румъния, който излезе миналата седмица. 

"Борбата с корупцията трябва да върви напред, а не да бъде преустановявана. Следим най-новото развитие в Румъния с голяма загриженост", заявиха в съвместно изявление Юнкер и първият му заместник Франс Тимерманс.

"Необратимостта на постигнатия напредък в борбата с корупцията е важен за ЕК, за да оцени кога да бъде прекратено наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка. Докладът по механизма, публикуван миналата седмица, отчита постигнатото досега от прокурорите и съдиите в Румъния в борбата с корупцията по високите етажи на властта. В същото време в него ясно се посочва, че действия за подкопаване на този прогрес ще повлияят на последващите оценки", коментираха още те. 

Източник: Нова телевизия, в. "Сега"