Сидеров е зам.-председател на Комисията по външна политика, а Делян Пеевски влиза в комисията по икономическа политика и туризъм

След като вчера депутатите не успяха да гласуват състава на всички парламентарни комисии, днес бяха утвърдени и останалите 10 постоянни комисии. От тях ГЕРБ ще оглави 4, Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ) - по 2, а АБВ и "БСП - лява България" по 1.

Менда Стоянова от ГЕРБ ще председателства Комисията по бюджет и финанси. Нейни заместници ще бъдат Диана Йорданова от ГЕРБ, Димитър Танев от Реформаторския блок, Емил Димитров от ПФ и Румен Гечев от БСП.

Комисията по енергетика се поема от министъра на икономиката, енергетиката и туризма от предния кабинет на Борисов, Делян Добрев. Заместник-председатели на комисията ще бъдат Валентин Николов от ГЕРБ, Рамадан Аталай от ДПС, Мартин Димитров от Реформаторския блок и Кирил Цочев от АБВ.

ГЕРБ поема и Комисията по външна политика. Председател там ще бъде Джема Грозданова от ГЕРБ. Колоритно име сред нейните заместници е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, а останалите му колеги ще бъдат Пламен Манушев от ГЕРБ, Светослав Анастасов от ДПС и Борис Станимиров от Реформаторския блок.

Очаквано председател на Комисията по образование ще е Милена Дамянова от ГЕРБ. За заместник-председатели бяха избрани Корнелия Маринова от ГЕРБ, Мариана Бояджиева от БСП лява България, Мариана Георгиева от ДПС, Милен Михов от ПФ и Борислав Великов от РБ.

На Реформаторския блок бяха поверени комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, и по жалбите на гражданите и взаимодействието с неправителствените организации.

Атанас Атанасов поема Комисията по вътрешна сигурност, а заместник-председатели там ще бъдат Любомир Христов от ГЕРБ, Хамид Хамид от ДПС и Десислав Чуколов от "Атака".

Комисията по жалбите на гражданите и взаимодействието с неправителствените организации пък ще се оглавява от друг депутат на реформаторите Бойка Маринска, като тя ще има само един зам.-председател - Снежана Дукова от ГЕРБ.

Комисията по наблюдение на дейността на ДКЕВР ще се поеме от Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. Негови заместници ще бъдат Методи Андреев от ГЕРБ и Калина Балабанова от „Атака“.

Комисията за борба с корупцията също ще се държи от депутат от парламентарната група на патриотите - Валентин Иванов. Владислав Николов от ГЕРБ ще бъде заместник-председател на тази комисия, Таско Ерменков от БСП лява България, Георги Недев от Български демократичен център.

Комисията по отбрана ще се ръководи от АБВ в лицето на ген. Михо Михов. За негови заместници бяха избрани Валентин Радев от ГЕРБ, Димитър Димитров от БСП лява България и Янко Янков от ДПС.

Комисията, която БСП ще оглави, е с ресор икономическа политика и туризъм в лицето на Петър Кънев. Заместници ще му бъдат Даниела Савеклиева от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Мартин Димитров от Реформаторския блок, Полина Карастоянова от ПФ. В състава на комисията ще влезе и депутатът от ДПС Делян Пеевски.