Журналистът Иво Никодимов е в стабилно състояние във ВМА, с наранявания по лицето, ден след като също в района на Борисовата градина маскирани пребиха Валентина Механджийска и дъщеря й

Трима неизвестни мъже са нападнали този следобед в София водещия на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Иво Никодимов. Инцидентът станал в Борисовата градина, в района на Орлов мост, недалеч от "Сан Стефано" 29.

Извършителите на побоя са избягали веднага, а потърпевшият не е чул от тях някакви предупреждения или заплахи. След като стигнал сам до централата на БНТ, той бил откаран с линейка до ВМА с наранявания по лицето.

Пациентът в стабилно състояние, напълно контактен и адекватен, травмите не са животозастрашаващи, уточниха от здравното заведение пред Би Ти Ви. От държавната телевизия излязоха с изявление, в което се казва:

Ние, работещите в Българската национална телевизия, изпитваме огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани.

Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото.​

Обществената телевизия винаги е стояла зад ценностите на гражданското общество, които гарантират правата на всеки един гражданин и отговорността той да бъде защитен.

Затова се надяваме, че извършителите на нападението на журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани.

С лицеви травми са също известният столичен нотариус Валентина Механджийска и дъщеря й, които бяха нападнати от двама маскирани с ритници също в района на Борисовата градина, на бул. "Драган Цанков", недалеч от кантората им.

Нанесен им е побой предимно по главата, най-вероятно са влачени и по земята. По-възрастната жена има масивни охлузвания по цялото лице. Ще се направи всичко необходимо, за да бъдат премахнати белезите, увериха от столичната болница "Света Анна", където са настанени.

Нотариалната камара изказа възмущение от този брутален акт на насилие, като напомни, че Механджийска е сред най-авторитетните и уважавани нотариуси у нас.

Нанесеният побой над две беззащитни, лъчезарни жени е нагла демонстрация на незачитането на правовия ред в страната, на увереността, че някой скрит зад качулка може да се скрие и от закона, заявяват колегите на пострадалите.

От камарата апелират съответните правораздавателни органи да предприемат всички необходими действия, за да бъдат разкрити извършителите на това престъпление, и изразява пълната си подкрепа към усилията на органите на МВР, прокуратурата и българската съдебна система за наказване на виновните.

Източник: БНТ