Той е предоставял предоставил на доброволен сътрудник на ДАНС копия на документи, съдържащи държавна тайна

Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура внесе днес в съда обвинителен акт срещу началника на отдел в дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС Мирослав М., съобщава Нова телевизия.

Той е обвинен в разкриване, че е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна. Според прокуратурата от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Той е предоставил копия от документите на бивш доброволен сътрудник на Националната следствена служба и ДАНС - човек, който никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация. 

Дори и след като ДАНС прекратила работата си с този сътрудник, шефът на дирекцията е продължил да комуникира с него, възлагайки му задачи и предоставяйки му класифицирани документи.

Мирослав М. е възлагал на бившия сътрудник провеждане на срещи с лицата и представители на фирмите и му давал указания да им внушава, че трябва сами да предложат "помощ за службата" под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС. Мирослав уверявал сътрудника, че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален.

Мирослав бе в ареста до 21 април, но поради влошено здравословно състояние, съдът промени мярката му за неотклонение в "домашен арест".

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.  Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Източник: Нова телевизия