Около Слънчев бряг има "особена държава", коментира Тихомир Безлов пред Би Ти Ви. Полицаите от курорта могат само да разтървават туристите. Местният БОП е разбит, смята и ексшефът на МВР Цветан Цветанов

Несебър, или по-скоро районът между Равда и Иракли, е особено място, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) седмица след престрелката в Слънчев бряг, при която беше тежко ранен Димитър Желязков - Митьо Очите, а негов гард загина.

По думите на анализатора става дума за специфична икономика, която работи само няколко месеца в годината, но пък на 150% печалба и затова там има "оръжейници, синдикалисти и традиционни групировки" - а в същото време не се виждат традиционните български политически партии.

Виж още: Светкавични проверки по морето след стрелбата по Митьо Очите и 90 задържани

Митьо Очите е "аномалия, човек, който не спазва правилата даже на своя свят" и именно това му е докарало първата у нас присъда за организирана престъпна група, смята експертът. Той определи лансираната от властта версия за "махленска свада", по определението на премиера и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов, като "политическа реакция - вие се опитвате да минимизирате щетите".

Безлов отбеляза, че според мнозина стрелбата е "резултат от много дълъг процес", а скандалите около таксиметровия бизнес на дъщерята на Желязков са в контекста на това, че чрез жълтите автомобили човек може по-лесно да се снабди с дрога, проститутка или алкохол.

"Полицията там също е част от тази особена държава. Няма как да накарате полицая да свърши работата си, той живее в този град. Това, което прави местното РПУ, е да разтървава пияни англичани и биещи се руснаци", подчерта той.

Виж още: 250 евро глоба за припаднали от алкохол туристи на Слънчев бряг

Според него реална битка с групировките по курортите може да се води само с кадри от областния град или от столицата. Той отбеляза, че бургаският БОП, който е провел преди години акцията срещу Митьо Очите, сега е с под от 1/5 от тогавашния си щат.

Митьо Очите, на когото бе разбита структурата, я възстанови, а държавните структури, които я разбиха, изчезнаха, заключи Тихомир Безлов.

Ден по-рано по същия въпрос пред Би Ти Ви се изказа и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който на въпроса дали има политически чадър върху Димитър Желязков отговори: "Каква по-добра политическа закрила от това да разбиеш цял един сектор?".

По думите му през 2009-2013 г. в бургаското звено за борба с организираната престъпност са работели 25 души, а в момента - не повече от шест-седем - и ефективността му е под въпрос.

Според Цветанов разбиването на местните органи на реда е започнало от уволнението на Милен Димитров, ръководил Областната дирекция на МВР в Бургас и отстранен от поста със заповед на Цветлин Йовчев, МВР шеф в кабинета "Орешарски".

Димитров е работил по разкриването на престъпната група на Митьо Очите, като през 2007 г. е обявен за полицай номер 1 в региона. Бил е също началник на БОП, както и на сектор "Криминална полиция" в Бургас. 

Заповедта за дисциплинарното му уволнение беше сложена на входа на областната дирекция, допълни Цветанов. Според него Димитров никога не е имал проблеми с Митьо Очите, защото Желязков имал уважение към организираните полицейски операции

"Основният човек беше назидателно уволнен. Когато даваш всичко от себе си и работиш срещу организираната престъпност, получаваш най-големите удари", отбеляза министърът от първия кабинет "Борисов".

Мнението му е, че до възстановяването на това, което е било разградено, ще мине поне година: "Румяна Бъчварова и нейният екип се стараят максимално да противодействат, но представете си ресурса - такива знакови служители..."

Видео: Сървайвърът Марчо сред издирваните в Слънчев бряг

Източник: Би Ти Ви